Hyppää sisältöön

Saksan ja Turkin suhteet vaakalaudalla – Saksan parlamentti äänestää armenialaisten kansanmurhasta

Saksa joutuu vaarantamaan suhteitaan Turkkiin tämän päivän parlamenttiäänestyksen yhteydessä.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir. Kuva: Dan Ekholm / Yle

BERLIINI Saksan liittopäivät ottaa tänään kantaa siihen, oliko Turkin armenialaisten joukkomurha yli sata vuotta sitten kansanmurha vai ei.

Äänestys tulee samaan aikaan kun Saksa on hyvin riippuvainen Turkin hyvästä tahdosta pakolaiskysymyksessä.

Vuonna 1915 Osmanien valtakunta eli nykyinen Turkki karkotti ja murhasi vähintään 800 000 kristittyä armenialaista. Armenialaisten omien arvioiden mukaan uhrien määrä oli jopa 1,5 miljoona ihmistä.

Ensin armenialaiset papit, poliitikot ja kulttuuriväki pidätettiin. Sen jälkeen lähes kaikki Turkissa olleet armenialaiset murhattiin tai he kuolivat karkotusten seurauksena.

Turkin mielestä kyse ei kuitenkaan ollut kansanmurhasta.

Vihreiden puheenjohtaja haluaa totuuden esiin

Saksan vihreiden puheenjohtajalla, Cem Özdemirillä on itsellään turkkilaiset sukujuuret. Silti hän vaatii totuutta esille.

– Ensinäkin pitää tunnustaa, että kyse oli kansanmurhasta. Toiseksi pitää puhua saksalaisten osallistumisesta siihen, Özdemir sanoo.

Keisarillinen Saksa oli tuolloin turkkilaisten liittolainen ja hyvin tietoinen joukkomurhasta, mutta ei tehnyt mitään tapahtumien estämiseksi.

Saksan parlamentti keskusteli asiasta vuosi sitten, kun kansanmurhasta oli kulunut 100 vuotta.

– Se, mitä tapahtui ensimmäisen maailmansodan aikana Osmanien valtakunnassa koko maailman silmien alla, oli kansanmurha, eikä se jäänyt viimeiseksi 1900-luvulla, parlamentin puhemies Norbert Lammert sanoi tuolloin.

Sen jälkeen asia meni valiokuntakäsittelyyn, ja jäi unholaan. Sitten iski pakolaiskriisi.

Kriisin myötä Saksasta tuli riippuvaisempi Turkista kuin koskaan aiemmin. Opposition Cem Özdemir ei kuitenkaan vaiennut kansanmurhasta.

Myös Saksan kirkolliset johtajat alkoivat painostaa liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattista puoluetta, jotta puolue alkaisi puhua armenialaisten kansanmurhasta.

Turkin presidentti käärmeissään

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan varoitti alkuviikosta, että maiden suhteet huononevat, jos Saksan parlamentti hyväksyy julkilausuman armenialaisten kansanmurhasta.

Uhkaus tulee erittäin huonoon saumaan. EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on pitkälti Merkelin ajama ratkaisu. Pakolaisvirrat Turkin kautta Kreikkaan ovatkin tyrehtyneet.

Turkin presidentti on soittanut Merkelille ja yrittänyt estää kansanmurha-julkilausuman äänestyksen. Turkissa tällainen painostus ehkä toimisi, mutta Saksassa ei. Lausunto on nimittäin parlamentin kädessä.

– Merkel on maailman vaikutusvaltaisin nainen, mutta hän ei voi estää parlamenttia kuuntelemasta sydäntään tässä kysymyksessä, Cem Özdemir painottaa.

Saksan ulkoministerin tiedottaja Martin Schäfer toivoo parasta.

– Odotan, että parlamentin mahdollinen äänestys ei vahingoita suhdettamme Turkkiin pysyvästi, Schäfer sanoo.

.
.