Päivän uutistärpit: Veronkevennykset paljastetaan, lihomisen syitä ratkotaan kaksosten avulla

Saksassa päätetään tänään torstaina siitä, onko Turkin yli sata vuotta sitten tekemä joukkomurha kansanmurha vai ei. Ranskassa puolestaan jännitetään, pahentavatko sateet jo ennestään pahoja tulvia.

Ulkomaat
Poika polskii rantavedessä Helsingin Kaivopuistossa..
Jarno Kuusinen / AOP

Veronkevennykset hallituksen pöydällä

Hallituksen odotetaan arvioivan tänään kilpailukykysopimuksen tilannetta ja kattavuutta sekä mahdollisen veroalen suuruutta. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat tänään torstaina neuvotteluja työajan pidentämisestä. Työmarkkinakeskusjärjestöjen hallitusten on määrä kokoontua puolestaan huomenna perjantaina päättämään, onko sopimuksessa mukana riittävän kattavasti työntekijöitä merkittäviltä aloilta.

Saksan parlamentti ottaa kantaa armenialaisten joukkomurhaan

Saksan parlamentti äänestää tänään siitä, oliko Osmanien valtakunnan eli Turkin vuonna 1915 tekemä armenialaisten joukkomurha kansanmurha vai ei. Turkki karkotti ja murhasi vähintään 800 000 kristittyä armenialaista, koska heidän epäiltiin tekevän yhteistyötä Venäjän kanssa ensimmäisessä maailmansodassa. Turkin mielestä kyseessä ei ollut kansanmurha. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on varoittanut Saksaa, että maiden suhteet voivat huonontua, jos parlamentti hyväksyy julkilaisuman armenialaisten kansanmurhasta.

Ranskan tulva-alueelle luvassa sadetta

Ranskassa kärsitään rankkasateiden aiheuttamista pahoista tulvista. Maan keskiosassa kymmenet kylät ovat jääneet veden alle. Asuintaloja ja kaksi vankilaa on evakuoitu tulvien takia. Pariisissa Seinejoen pinta oli eilen noussut yli neljä metriä tavallista korkeammalle. Sääennusteiden mukaan tulva-alueille on luvassa tänään lisää sadetta. Seuraamme, paheneeko vedenpaisumus.

Kaksostutkimus selvittää, miksi samanlaisilla elintavoilla yksi lihoo, mutta toinen ei

Identtisillä kaksosilla Raija-Riitalla ja Seija-Siskolla on samat geenit, he syövät samanlaista ruokaa eikä kumpikaan harrasta urheilua. Silti nyt kuusikymppisinä toinen painaa yli 10 kiloa enemmän. Miksi? Yle Uutiset kertoo tänään, kuinka kaksosten avulla selvitetään muun muassa syitä painon kertymiseen. Tarkoitus on testata täsmäkeinoja kilojen karistamiseksi – palaako rasva esimerkiksi syömällä vitamiineja?

Etelään luvassa ukkosta ja rankkoja sateita

Torstai tuonee mukanaan ukkosia maan eteläosiin, ja etelässä myös varoitetaan rankkasateiden mahdollisuudesta. Sateista huolimatta lämpötilojen kuitenkin odotetaan päivällä nousevan hellelukemiin monin paikoin. Suuressa osassa maata on torstaina poutaista ja kesäisen aurinkoista.