Halvaantuminen vei puhekyvyn – ura vaihtui eräoppaasta taiteilijaksi

Aivoinfarkti voi viedä ihmiseltä puhekyvyn. Näin kävi Aimo Vuoriselle. Nyt eräoppaan työstä haaveillut euralainen menestyy naivistitaiteilijana.

kulttuuri
Aimo Vuorinen taiteensa äärellä.
Euralaisen Aimo Vuorisen elämä muuttui vuonna 2009. Aivohalvauksen myötä toinen puoli kropasta ei toimi ja puhekyky meni. Hän on kuitenkin pystynyt jatkamaan taiteilijan uraansa menestyksellä. Vuorisen taidetta on esillä Iittalan naivistinäyttelyssä.

Ovikellon soitosta kuluu pitkä tovi ennen kuin euralaisen omakotitalon ulko-ovi aukeaa. Oven avaa pyörätuolissa istuva Aimo Vuorinen vierellään iloisesti häntäänsä heiluttava koira. Koiran nimen selvittäminen ei onnistu small talkin avulla.

Toimittajana olen vaikeassa tilanteessa, sillä vuonna 2009 tapahtunut aivoinfarkti toi Aimo Vuoriselle mukanaan afasian, eli puheen tuottaminen ja kirjoittaminen on vaikeaa.

– Juu, kyllä, hyvä. Näitä sanoja Aimo Vuorinen pystyy sanomaan sen parin tunnin ajan, mitä haastattelutuokio kestää.

Aikataulusyistä haastattelen Vuorista ilman hänen avustajaansa. Varsin nopeasti tajuan, että emme me tarvitse montaa sanaa, kun Aimo johdattaa minut sisälle keittiöön

Eräoppaan ja puusepän työt jäivät

Vuorisen omakotitalo on rakennettu laadukkaasti, onhan mies ollut ammatiltaan puuseppä. Vuorinen oli myös innokas luonnossa liikkuja ja hän oli juuri aloittelemassa eräoppaan työtä, kun aivoinfarkti iski.

– Shhh, shhh, shhh, Vuorinen sanoo ja osoittaa kädellään sahaamisen merkkiä, kun luen paperista hänen tarinaansa ennen puolikkaan kropan halvaantumista.

Vuorinen pystyy kommunikoimaan sanojen lisäksi erilaisten kuvalappujen kanssa ja avustaja on kirjoittanut toimittajia varten taustapapereita, joissa Vuorisen elämää esitellään.

Näyttely Iittalassa

Aimo Vuorisen luona käy toimittajia, sillä hän on halvaantumisesta huolimatta aktiivinen taiteilija. Hän katsoo silmiin ja osoittaa sormellaan tietokoneella auki olevaa Facebook-sivua.

– Hyvä, huudahtaa Vuorinen.

Hän osoittaa sormellaan valokuvaa, jossa Aimo Vuorinen on aikuisten lastensa kanssa Naivistit Iittalassa (siirryt toiseen palveluun) -kesänäyttelyn avajaisissa. Näyttely on avoinna pitkälle elokuuhun asti.

Vilpittömyyttä tauluissa

Naivismi on taidesuuntaus, jossa ilmaisu on tietosanakirjan mukaan lapsekasta tai vilpitöntä. Sitä harrastavat erityisesti itseoppineet taiteilijat.

– Hyvä, Vuorinen huudahtaa jälleen.

Aimo Vuorinen johdattaa minut toiseen huoneeseen, joka on myös täynnä hänen taulujaan. Niistä henkii elämänilo ja kirkkaat värit. Sama elämänilo välittyy myös Vuorisen kanssa jutellessamme – tätä sanaa voi käyttää, sillä kyllä ja ei -vastauksilla pystyy keskustelemaan yllättävän hyvin.

Parituntinen haastatteluhetki on ohi. Vuorinen jatkaa maalaamistaan vasemmalla kädellään. Puuseppäaikanaan hän oli vielä oikeakätinen.

Klikkaa yllä olevaa valokuvaa ja katso minkälainen tv-juttu syntyi Aimo Vuorisen haastattelusta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus