Trumpin yliopisto oikeudessa – Kuinka opiskelijat saadaan maksamaan kymmeniä tuhansia etäopetuksesta?

Liikemies Donald Trumpin perustama ja yliopiston nimeä käyttänyt bisneskoulu on oikeusistuinten tutkittavana ja syytettynä huijauksista. Oikeus määräsi alkuviikosta julkistettaviksi Trumpin hyväksymiä ohjeita siitä, kuinka opiskelijat saadaan maksamaan jopa kymmeniä tuhansia dollareita lähinnä etäopetuksesta. Julkistamista vaati The Washington Post -sanomalehti.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump puhui kannattajilleen sekä lehdistölle Trump Towerin aulassa New Yorkissa 31. toukokuuta 2016.
Donald Trump puhui kannattajilleen sekä lehdistölle Trump Towerin aulassa New Yorkissa 31. toukokuuta 2016. Jason Szenes / EPA

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi nouseva liikemies Donald Trump on vaalikampanjan edetessä joutunut yhä tiukempaan ja piinallisempaan julkisuuteen yliopiston nimeä käyttäneen bisneskoulunsa toiminnasta.

Trump perusti kiinteistöbisneksen tekoon erikoistuneen ja lähinnä etäopetukseen perustuvan laitoksen New Yorkiin vuonna 2005, juuri kun Yhdysvaltain kiinteistökauppa kävi suurimmilla kierroksilla ennen vuoden 2008 romahdusta.

Esitteen mukaan tarkoitus oli opettaa Trumpin kiinteistöbisneksen taidot myös muille.

Liikemiehen karisma vetosi

Vuosien 2005 ja 2010 aikana tuhannet innokkaat rekisteröityivät Trump-yliopiston kirjoille. Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet silkkaa riitelyä, joka on rikastuttanut vain lakimiehiä.

Jo pian perustamisen jälkeen New Yorkin osavaltion kouluviranomaiset määräsivät opinahjon muuttamaan nimensä. Komeasta tittelistä huolimatta oppilaitoksella ei ollut mitään tekoa yliopistotason opetuksen kanssa.

Vuonna 2013 Trump sai osavaltiolta vastaansa vielä 40 miljoonan dollarin siviilioikeuskanteen vilpillisestä liiketoiminnasta.

Oppilaitos alkoi ajaa toimintaansa alas vuonna 2010. Samana vuonna joukko opiskelijoita nosti ryhmäkanteet sekä New Yorkissa että San Diegossa Trumpin koulua vastaan. He syyttävät Trump-yliopistoa huijauksista, rahastamisesta ja surkeasta opetuksesta.

Mikään luvattu ja maksettu ei pitänyt paikkaansa

Eri-ikäiset opiskelijat, jopa eläkeläiset, ovat kertoneet, että mikään luvatusta opetuksesta ei pitänyt paikkaansa.

Opetus alkoi tavallisesti viikonloppukurssilla, johon osallistuminen maksoi keskimäärin 1 500 dollaria. Opetuksen taso oli piirtoheitinkalvojen näyttämistä itsestään selvistä asioista ja kävelyä epäpätevien opettajien perässä kaupungilla katsomassa myytävien rakennusten mainoskylttejä.

Trump-yliopiston markkinointimiehet ovat kertoneet oikeudelle, kuinka Trumpin ohjeiden mukaan heidän tehtävänsä oli viikonlopun aikana myydä jopa 35 000 dollarin jatkokursseja opiskelijoille.

– Jatkokursseja piti myydä myydä aivan varattomillekin ja painostaa heitä hoitamaan maksut luottokorteilla, sanoo myyntimies Ronald Schnackenberg. (siirryt toiseen palveluun)

Suuri pettymys opiskelijoille oli, että lupauksista huolimatta Donald Trump itse ei tullut paikalle luennoimaan myyntitaktiikastaan.

Trump raivoaa nyt tuomarille

Donald Trump on haukkunut viime päivinä useita kertoja oikeuden tuomarin, Kaliforniassa toimivan Gonzalo Curielin.

– Hän vihaa minua. Trump-yliopisto voittaa helposti tämän jutun. Voisin hoitaa asian leikiten pois päiväjärjestyksestä, mutta en tee niin silloin, kun tiedän olevani oikeassa, uhosi Trump New Yorkissa tiistaina.

Viime viikolla vaalitilaisuudessaan Trump arveli jälleen, että "tuomari Curiel taitaa muuten olla meksikolainen".

Trump on pitkin kampanjaansa mollannut meksikolaisia ja tehnyt pilkkaa ihmisten etnisestä alkuperästä.

Tuomari Curiel on syntynyt Indianassa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Meksikosta.

Oikeudenkäynti vaalien jälkeen

Tuomari Curiel on päättänyt, että varsinainen oikeudenkäynti alkaa vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

Trumpin puolustuksen mukaan opiskelijoista 98 prosenttia oli ehdottoman tyytyväisiä opetukseen. Kanteen nostaneita Trump syyttää väärästä ilmiannosta.

Trump panttaa myös verotustietojaan

Trumpin taloustaidot on asetettu kyseenalaisiksi myös verotuksen puolella.

Lupauksestaan huolimatta hän ei ole paljastanut verotietojaan. Trump vetoaa siihen, että Yhdysvaltain verovirasto IRS tutkii niitä eikä hän halua antaa keskeneräisiä asioita julkisuuteen.

Mikään pykälä ei kuitenkaan estä häntä paljastamasta omaisuutensa ja maksamiensa verojen määrää, sanoo mm. Nobel-palkittu ekonomisti Paul Krugman. (siirryt toiseen palveluun)

Trump on antanut ymmärtää, että IRS on selvittänyt hänen verojaan joka vuosi jo 12 vuoden ajan.

Koska Trumpin varallisuus on arvailujen varassa, yleinen arvio on, että hän salaa jotain. Joko Trumpin omaisuus on hänen puheitaan paljon pienempi tai hän on onnistunut välttämään verojen maksun jopa kokonaan.

Jos Trump ei kerro verotietojaan ennen syksyn vaaleja, hän olisi ensimmäinen presidenttiehdokas vuoden 1976 jälkeen, joka jättää omaisuutensa äänestäjiltä piiloon.