YK:n pääsihteeri pyysi lisää rauhanturvaajia Maliin

Ban Ki-moon pyysi turvallisuusneuvostoa lisäämään alueelle 2 500 rauhanturvaajaa.

Ulkomaat
YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon.
YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon.Yle

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on pyytänyt turvallisuusneuvostoa lisäämään 2500 rauhanturvaajaa Malin-operaatioon. Pääsihteeri antoi tiistaina neuvostolle raportin, jonka mukaan operaatiota vastaan on viime aikoina tehty useita tappavia iskuja. Iskuissa on kuollut 12 rauhanturvaajaa.

Sotilaita lisättäisiin pääsihteerin ehdotuksen mukaan reilut 2000, jolloin niiden kokonaisvahvuus MINUSMA-operaatiossa olisi noin 13 300. Pääsihteerin mukaan uusilla joukoilla tulisi olla suorituskykyä muun muassa tiedustelutiedon hankkimiseen, räjähteiden raivaamiseen ja huoltosaattueiden turvaamiseen.

Operaatiolle lisättäisiin noin 500 YK-poliisia, jolloin heitä olisi kaikkiaan 1 900.

Turvallisuusneuvosto vieraili Malissa maaliskuussa edistämässä hallituksen ja kapinallisryhmien välisen rauhansopimuksen täytäntöönpanoa. Sen tavoite on päättää ryhmien väliset väkivaltaisuudet ja vapauttaa hallitukselle voimia vastata islamistimilitanttien kasvavaan uhkaan.

Toukokuussa 2016 suomalaisia oli Malissa YK:n MINUSMA-operaatiossa (siirryt toiseen palveluun) 5 henkilöä ja EUTM-koulutusoperaatiossa (siirryt toiseen palveluun) 11 henkilöä.