Vantaan Energia pohtii kalatien rakentamisaikataulun järkevyyttä Hiitolanjoella

Yhtiön oli tarkoitus aloittaa kalatien toteuttaminen Lahnasenkosken voimalaitokselle, mutta Hiitolanjoen Voiman valitus pani yhtiön miettimään rakentamisaikataulun järkevyyttä. Kalat eivät pääsisi nousemaan Lahnasenkoskelle, sillä edessä on Kangaskosken voimalaitos, jolle kalatietä ei valituksen takia ole aivan heti tulossa.

luonto
Lahnasenkoski Hiitolanjoella.
Kari Kosonen/Yle

Vantaan Energia ottaa aikalisän kalatien toteuttamisessa Hiitolanjoella sijaitsevalle voimalaitokselleen. Energiayhtiön oli tarkoitus aloittaa kalatien toteuttaminen Lahnasenkosken voimalaitokselle nyt, kun yhtiön suunnitelma on saanut lainvoiman.

Kalat eivät kuitenkaan pääsisi heti nousemaan Lahnasenkoskelle, sillä voimalaitos sijaitsee Hiitolanjoen Voiman omistamien Kangaskosken ja Ritakosken voimaloiden välissä. Hiitolanjoen Voima puolestaan on valittanut voimaloidensa kalatiepäätöksestä, mikä pitkittää kalateiden tuloa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa päätöksellään, että Lahnasenkosken voimalaitoksen ohittavan kalatien rakentaminen on aloitettava vuoden sisällä. Hiitolanjoen Voiman valituksen käsittely vie todennäköisesti pidemmän ajan.

– Emme ole vielä ehtineet selvittää, voiko [Lahnasenkosken voimalaitoksen kalatien] rakentamiselle hakea tai saada lisäaikaa, viestittää Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen sähköpostitse.

Toisaalta Rautjärven kunta, maakuntaliitto ja ely-keskus neuvottelevat Hiitolanjoen Voiman kanssa voimalaitosten ostamisesta. Omistajavaihdoksen jälkeen voimalaitokset purettaisiin järvilohen palauttamiseksi joen yläjuoksulle.