1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Reinikainen

Miljoonien televisionkatsojien suosikki nousee näyttämölle Tampereella – Reinikainen herättää henkiin 80-luvun hokemat

Parhaimmillaan 2,4 miljoonaa suomalaista istui aikoinaan television äärellä seuraamassa konstaapeli Reinikaisen edesottamuksia. Nyt suomalaisten suursuosikki seikkailee kesäteatterin näyttämöllä, ja mukana on myös alkuperäisiä konkareita.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Reinikainen seikkailee Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Reinikainen seikkailee Tampereella

Tampereen Komediateatteri viihdyttää katsojiaan tänä kesänä 30 vuoden takaisella televisiosuosikilla. Kesänäyttämön valtaa legendaarinen konstaapeli Reinikainen, jota esittävällä Risto Korhosella on suuret saappaat täytettävänään.

– Jännittää, mutta hyvällä tavalla. Muistan katsoneeni sarjaa 80-luvulla, ja Tenho Saurénin hahmo jäi jo silloin mieleen. En ole kuitenkaan halunnut lähteä tekemään imitaatiota. Hahmo syntyy tilannekomiikasta, Korhonen pohtii.

Risto Korhonen kertoo näkevänsä Reinikaisen rehtinä ja älykkäänä ihmisenä, jolla on monenlaisia keinoja saada asiat hoitumaan. 14-osainen televisiosarja taipuu näyttelijän mukaan 2,5-tuntiseksi esitykseksi ongelmitta.

– Rytmiä leikataan lavaste- ja ohjausratkaisuilla niin, että lopputulos on hetkittäin melkein kuin telkkarissa.

Hokema henkiin 30 vuoden jälkeen

Jos Reinikaisen saappaissa onkin ensikertalainen, nähdään työtaidottomuuttaan peittelevän ylikomisario Rautakallion roolissa sama mies kuin 80-luvulla. Esko Roine muistaa hyvinReinikaisensuursuosion ajat.

Ei sitä tehdessään tajunnut, miten valtavan suosittu sarjasta tulisi.

Esko Roine

– Ei sitä tehdessään tajunnut, miten valtavan suosittu sarjasta tulisi. Oma hahmoni oli kaikkien tamperelaisten poliisien suosikki, koska heillä oli kuulemma esimies, joka muistutti Rautakalliota. Sain runsaasti elämänohjeita, ja joka paikassa minulle hoettiin "eihän sitä muuten ylikomisarioksi pääsisikään".

Roine pääsee tänä kesänä pyörittelemään legendaarista lausahdusta vuosikymmenten tauon jälkeen. Esityksessä ollaan 80-luvulla, mutta tematiikka kestää konkarinäyttelijän mukaan aikaa.

– Käsikirjoitus toimii yhä. Katsojat voivat löytää samaistumispisteitä, sillä tässä ollaan tavallisen ihmisen tavallisilla asioilla. Tapahtumat ovat arkisia ja realistisia.

Texas + Härmälä = menestystarina

Reinikainen keräsi parhaimmillaan 2,4 miljoonaa suomalaista television ääreen seuraamaan poliisilaitoksen edesottamuksia. Neil Hardwickin kanssa sarjaa käsikirjoittanut Jussi Tuominen paljastaa suositun hahmon salaisuudeksi sopivan yhdistelmän Texasia ja Tampereen Härmälää.

– Lapsuudessani Härmälässä oli isokokoinen kaveri, joka sai supliikillaan tappelut rauhoitettua. Vähän ennen Reinikaista televisiossa oli nähty Sheriffi McCloud, jossa seikkaili Texasista New Yorkiin tullut maalaispoliisi. Näiden kahden yhdistelmästä syntyi konstaapeli Reinikainen.

Tuominen seuraa jännityksellä oman luomuksensa nousemista Komediateatterin lavalle.

– Jännittää, samaan tapaan kuin silloin kun Tankki täyteen esitettiin ensi kertaa Orimattilassa 2008. Se tulee tänä vuonna käyneeksi yhteensä 38 eri teatterissa. Jos Reinikainen nyt lähtee yhtä hurjaan kiitoon, niin mikäs siinä.