Norja laajensi Super Puma -kopterien käyttökieltoa

Syynä on huhtikuinen helikopterionnettomuus, jossa kuoli 13 ihmistä. Onnettomuuden tutkinta jatkuu, mutta sen arvioidaan johtuneen teknisestä viasta.

Ulkomaat
Joukko poliiseja ja pelastustyöntekijöitä tutkii rantakallioita. Saaren edustalla ajaa poliisin moottorivene. Oikeassa reunassa punainen kumivene ajaa kohti rantaa.
Norjan poliisi ja pelastustyöntekijät työskentelevät onnettomuuspaikalla Turøyn saaren lähellä 32 kilometriä Bergenistä.Torstein Boe / Norway Out / Epa

Norja on kieltänyt kaikki lennot huhtikuussa onnettomuuteen joutuneen helikopterin tyyppisillä koptereilla.

Vastaisuudessa Airbus H225 Super Puma -helikoptereita ei saa käyttää myöskään etsintä- ja pelastustehtävissä, maan siviili-ilmailuviranomainen ilmoittaa. Jo aiemmin on kielletty kaupalliset lennot kyseisenlaisilla koptereilla.

Statoilin öljylautalta matkustajia mantereelle kuljettanut Airbus H225 Super Puma syöksyi alas huhtikuun lopussa Pohjanmerellä Turøyn saaren lähellä. Turmassa kuolivat kaikki kopterissa olleet 13 ihmistä.

Onnettomuustutkintalautakunta totesi pian onnettomuuden jälkeen, että onnettomuus johtui teknisestä viasta, ei inhimillisestä virheestä. Kopterin vaihdelaatikosta on löydetty väsymishalkeama, jolla arvellaan olevan osuutta turmaan. Onnettomuuden syyn tutkinta kuitenkin jatkuu edelleen.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset