Viron kuntauudistus ajaa yhteen kahdeksaa kymmenestä kunnasta

Laki, joka hyväksyttäneen ensi viikolla, säätää kunnille viiden tuhannen asukkaan alarajan. Elleivät kunnat kihlaudu sovinnolla tämän vuoden aikana, hallitus määrää niille kumppanin. Lain käsittelyn oheistuotteena Virossa on puhjennut "tyynyskandaali".

Ulkomaat
Ilmakuva merenlahdesta ja sen rannan asutuksesta ja metsästä.
Tallinnan lähellä sijaitseva Viimsi on kuntia, joita hallituksen yhdistymismääräys ei suoraan koske, muttaTallinna on jo ennen lakiesitystä kosiskellut vastahakoista Viimsiä liittymään pääkaupunkiin. NIPA / EPA

Viron sisäiset rajat ovat menossa perin pohjin uusiksi, kun parlamentti hyväksynee ensi viikolla uuden lain, jolla hallitus ajaa pieniä kuntia yhteen rahalla houkutellen tai viime kädessä pakolla.

Hallituksen keväällä antama lakiesitys (siirryt toiseen palveluun) on edennyt parlamentissa takkuillen, sillä oppositio on yrittänyt saada esitykseen muutoksia pitkillä, yöhön venytetyillä puheilla ja äänestyksillä. Käsittely on nyt kuitenkin loppusuoralla, ja riigikogun kolmas eli viimeinen käsittely on ensi viikolla

Hallitus myöntää, että oikeastaan se haluaisi kuntiin vähintään 11 000 asukasta, mutta tyytyi esittämään alarajaksi viittä tuhatta. Jo se on iso muutos valtaosalle Viron 213 kunnasta, sillä 80 prosentissa on alle viisi tuhatta asukasta. Alle tuhannen asukkaan kuntia on nelisenkymmentä.

Puolet virolaisista asuu suurimmissa kaupungeissa eli Tallinnassa, Tartossa, Narvassa, Pärnussa ja Kohtla-Järvellä.

Saarikunnille omat säännöt

Hallituksen perusteet laille ovat samat kuin Suomen kuntauudistuksessa: palvelujen takaaminen asukkaille ja kuntien kyky täyttää muut velvoitteensa sekä kilpailukyvyn vahvistaminen.

Hallitus on sanonut voivansa hyväksyä alueellisesta syistä myös 3 500 asukkaan kuntia. Saarien kunnille jää mahdollisuus jatkaa yksin, vaikka ne olisivat niin pieniä kuin 154 asukkaan Ruhnu.

Useimmilla Viron kunnista kuitenkin on edessä sopu- tai pakkoavioliitto naapurin tai useammankin kanssa. Aikaa kuntien omiin neuvotteluihin on vuodenvaihteeseen.

Hallituksella on liittyjille kihlajaislahja: jos viiden tuhannen asukkaan raja saavutetaan, uusi kunta saa siivun hallituksen budjetoimasta 80 miljoonasta eurosta. Ellei omaa sopimusta synny, hallitus aikoo sanella sellaisen ensi vuoden alussa. Hallintovastuu uusille kunnille siirtyy ensi vuoden lokakuun kuntavaalien jälkeen.

Lain käsittelystä syttyi tyynysota

Kansanedustajat julkaisivat lain pitkään venyneiden yöistuntojen aikana sosiaalisessa mediassa kuvia itsestään tyyny kainalossa, ja sosiaalidemokraattien kansanedustaja Marianne Mikko vertasi kansanedustajan työn raskautta lääkärien ja hoitajien 24-tuntisiiin työvuoroihin

Se sai tarttolaislääkäri Kuide Nõmmin ensin loukkaantumaan ja sitten keksimään idean terveysalan tyynymielenosoituksesta (siirryt toiseen palveluun). Idea sai nopeasti kannatusta, ja tällä viikolla tuhannet lääkärit ja hoitajat ovat ottaneet tyynyn mukaan töihin – solidaarisuuden osoituksena kansanedustajien raskaalle työlle, Nõmm irvaili.

Nõmm muistuttaa, että Viro käyttää terveydenhoitoon selvästi pienemmän osuuden budjetistaan kuin EU-maat keskimäärin. Kuntauudistuksessa tavoiteltu tehostaminen ei lupaa lisää rahaa.

Sanasota jatkuu

Sosiaalisessa mediassa jatkuva tyynyprotesti on suunnattu myös toista lakiesitystä vastaan. Tuo työ- ja vapaa-ajan muutoksia koskeva esitys on Nõmmin mukaan terveysalan työntekijöiden ilmiselvää halveksuntaa.

– Muutokset tarkoittaisivat, että meillä teettettäisiin entistä enemmän töitä ja meillä olisi vielä vähemmän lepoa, kuin nykyinen laki säätää. Me olemme samanlaisia ihmisiä kuin muutkin! Jotta työ sujuisi hyvin, tarvitsemme lepoa ja aikaa perheen parissa, Nõmm sanoo Tartu Postimees (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Mikko on sanonut Õhtuleht-lehden siteeranneen hänen lausuntoaan väärin. Hän pyysi väärinkäsitystä anteeksi ja painotti arvostavansa suuresti terveydenhoidon ammattilaisten työtä. Samalla hän kiitti Nõmmia sosiaalisesta rohkeudesta.

Õhtuleht (siirryt toiseen palveluun) on jatkanut "tyynyskandaaliksi" nimeämäänsä sananvaihtoa julkaisemalla Mikkon kanssa tehdyn haastattelun sana sanalta.

Korjattu virhe kuvatekstistä: Viimsin kunnan asukasluku on kyllin suuri, jotta kunta voi jatkaa itsenäisenä.