Koulujen päättyminen villitsee nuoria – Riihimäki haastaa nuorten vanhempia iltakävelylle lauantaina

Riihimäen nuorisotyöntekijät haastavat vanhempia vahtimaan nuorisoa koulujen päättäjäisjuhlissa. Vanhempien toivotaan lähtevän lauantaina iltakävelylle, jotta juhlinnan ikäviä puolia voitaisiin ennaltaehkäistä. Myös viranomaiset katsovat nuorten perään.

Riihimäki
Kalenterissa teksti "vapaus" päivämäärällä 4.6.2016
Nina Keski-Korpela / Yle

Lauantaina koululaiset vapautuvat jälleen kesälaitumille. Lauantai on yksi vuoden vilkkaimmista juhlailloista myös alaikäisten nuorten keskuudessa.

Kevään juhlassa vapaus voi kuitenkin juovuttaa, myös ihan kirjaimellisesti, eikä ylilyönneiltä ja häiriökäyttäytymiseltä aina vältytä. Päihteiden käyttö, roskaaminen, paikkojen rikkominen ja sotkeminen ovat koulun päättymisen juhlinnan ikäviä lieveilmiöitä.

– Nuoret kokoontuvat urheilukentillä, puistoissa ja koulujen pihoilla ja keskustassa, paikat vaihtelevat, kertoo juhlintaa useina vuosina seurannut erityisnuorisotyöntekijä Sari Lähdeniemi Riihimäeltä.

Tänäkin vuonna Riihimäen kaupungin nuorisotyöntekijät liikkuvat lauantaina kaduilla. Nyt haastetaan myös vanhempia mukaan iltakävelylle.

– Aikaisemmin ei tällaista haastetta ole esitetty, vaikka ainahan sitä toivotaan, että vanhemmatkin lähtevät liikenteeseen ja vähintään pitävät puhelimensa auki. Nyt tuli mieleen, että olisi tosi kiva, että vanhemmat innostuisivat mukaan, että tietävät, missä kullannuput viettävät aikaansa.

Haastetta on levitetty sosiaalisessa mediassa ja kaupungin nettisivulla (siirryt toiseen palveluun). Lauantaina nähdään, moniko vanhempi lähtee mukaan. Ainakin Ankkuritiimi jalkautuu Riihimäen alueelle.

Hyvää mieltä ja meininkiä

Korjaus- ja siivouskuluihin uppoava raha päätyy kuntalaisten maksettavaksi. Lisäksi päihteiden aiheuttamat vahingot, tapaturmat ja myrkytystilat ovat myös alaikäisten juhlinnan ikäviä seurauksia. Mutta pääosin juhlinta sujuu hyvin, arvioi Lähdeniemi.

– Pääasiassa meininki ja mieli on ollut hyvä. Välillä porukkaa on paljon, välillä vähemmän, sää vaikuttaa, ja monet muutkin asiat. Lieveilmiöitä on ilmennyt, mutta aika hyvin koulunpäätteet ovat sujuneet.

– Nuorimpina lähinnä yläkouluikäisiä näkyy, pääasiassa liikkeellä on peruskoulun lopettaneita ja sitä vanhempia, kertoo Lähdeniemi.

Riihimäen Nuorisokeskus Monari on avoinna lauantaina kello 18–22.

Hämeenlinnassa Linnanpuiston Kesäloma express -tapahtumassa nuorisotoimi on myös vahvasti mukana. Forssassa pidetään puolestaan päihteetön nuorisotapahtuma jo perjantaina jäähallilla.

Myös Hämeen poliisi valvoo viikonloppuna tehostetusti alaikäisten alkoholin käyttöä ja hallussapitoa. Lisäksi valvotaan alkoholin myyntiä ja välittämistä alaikäisille.