Hämeenlinna haastaa Suomen kunnat: Tehkää puistoja!

Hämeenlinnan kaupunki haastaa Vihervuoden merkeissä Suomen muut kunnat ja kaupungit tekemään puistoja. Yksi puisto vuodessa on ihan hyvä tahti, katsotaan omista puistoistaan tunnetussa Hämeenlinnassa. Lähellä sijaitseva pienikin puisto tarjoaa henkireiän irti arjen hulinasta.

puistot
Näkymä huvimajalle ja Vanajavedelle
Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinna tunnetaan linnan ja kaupungin kuulujen asukkaiden lisäksi myös puistoistaan. Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kaupunkipuistokin perustettiin nimenomaan Hämeenlinnaan, huomauttaa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Pop-up puisto Hämeenlinnassa
Vanhan grillikioskin paikalle tuli tänä kesänä kukoistava kaupunkikeidas, pop-up-puisto.Kati Turtola / Yle

– Puisto päivässä pitää lääkärin loitolla. Me hämeenlinnalaiset haastammekin kaikki muut Suomen kunnat ja kaupungit tekemään puistoja, innostaa Rautio.

– Me haastamme kaikki miettimään oman kaupunkinne viheralueita, rakentamaan puistoja sinnekin, minne ette niitä osanneet kuvitellakaan. Hämeenlinnassa on tehty pop-up-puisto jopa vanhan grillikioskin tilalle, vihjaa Sari Rautio.

Monenlaisia puistoja

Valtakunnallisen Vihervuoden päätapahtuman merkeissä Hämeenlinnassa avataan torstaina uudistettuna ja kunnostettuna taas yksi puisto. Kaurialan liikennepuisto on esimerkki kestävästä ympäristörakentamisesta.

Hämeenlinnan puistoista Aulanko ja Ahvenisto ovat tuttuja kautta maan. Jo Sibelius, Leino ja Edelfeltkin ammensivat teoksiinsa voimaa kaupungin puistoista.

– Meillä on isoja ja pieniä puistoja, arvokkaita ja riehakkaita puistoja, kaikille sopivia, historiallisia, uusia, aktiivisuuteen innostavia puistoja, kohtaamiseen kannustavia puistoja ja ihan vaan tavallisia puistoja, luettelee Sari Rautio.

Keskusta puistossa

Hämeenlinnassa vaikuttaneista suurmiehistä Rautio nostaa esille Jean Sibeliuksen, jolla on oma puisto kaupungin keskustassa.

Sibeliuksenpuisto Hämeenlinnan keskustassa
Sibeliuksen puisto talviasussaan. Kansallissäveltäjän patsas on syntymäkaupunki Hämeenlinnassa puiston kunniapaikalla.Kari Mustonen/ yle/

– Vai pitäisikö mieluummin sanoa, että kaupungin keskusta sijaitsee siinä puistossa. Kuuluisaa Hämeen linnaakin ympäröi puisto.

Vihervuoden tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Rautio kannustaakin muita kuntia rohkeasti perustamaan puistoja myös sinne, minne niitä ei ehkä osaisi kuvitellakaan.

– Yksi puisto vuodessa, vaikkapa itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi, voisi olla hyvä tahti – näin aluksi. Tehkää puistoja!