Laskuvarjohyppääminen helpottumassa Utissa – viranomainen sallisi hyppäämisen pääsiäisenä

Lentokentistä vastaava Finavia oli esittänyt myös, että laskuvarjohyppääjien pidennetty toiminta-aika olisi mahdollinen kymmenenä päivänä vuodessa kilpailujen ja ennätysyritysten vuoksi. Utti toimii pääasiassa puolustusvoimien tukikohtana.

laskuvarjohypyt
Utissa on tänään perjantaina 26.7.2013 tehty uusi muodostelmahypyn naisten Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Uudessa ennätyksessä oli mukana 42 naista.
Skydive Finland

Laskuvarjohyppäämisen rajoituksia ollaan höllentämässä Utin lentoasemalla. Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että esimerkiksi pääsiäisajan lentokiellosta voidaan luopua kokonaan. Meluhaittoja koituu alueen asukkaille tuolloin vähemmän, koska pihalla oleskelu on kyseiseen vuodenaikaan vähäisempää kuin kesällä.

Lentokentistä vastaava Finavia oli esittänyt myös, että laskuvarjohyppääjien pidennetty toiminta-aika olisi mahdollinen kymmenenä päivänä vuodessa kilpailujen ja ennätysyritysten vuoksi. Pidennetty aika mahdollistaisi hypäämisen klo 7-22 välisenä aikana. ELY-keskus suhtautuu pidennyksiin kriittisesti, ja linjaa että pidennettyjä toimintapäiviä voisi olla korkeintaan kaksi kuukauden aikana.

Viranomainen linjaa, että meluhaittoja voidaan torjua päivitetyllä melunhallintasuunnitelma. Päätöksen muutoksista tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Utin lentoasema on toiminut pääasiassa puolustusvoimien tukikohtana. Laskuvarjojääkärikoulu aloitti toimintansa Utissa vuonna 1962 ja lentoasema on sotilaslaskuvarjohyppytoiminnan keskus Suomessa.

Viime vuonna laskeutumisia oli Utin kentällä kaikkiaan runsaat 3 400. Laskuvarjohyppytoiminnan on arvioitu lisääntyvän merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.