Ginillä ja viskillä vuoden uusyrittäjiksi – Kyrö Distillery palkittiin jälleen

Pohjanmaan ginillä maailmanmaineeseen ponnistaneen tislaamoyritys Kyrö Distilleryn menestystarina jatkuu. Suomen Uusyrityskeskukset ry on valinnut isokyröläisyrittäjät vuoden uusyrittäjiksi. Valinnassa painoi yrityksen houkutteleva tarina ja onnistunut brändäys.

Kalle Valkonen on yksi viidestä Kyrö Distilleryn yrittäjästä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Tänä vuonna kilpailun voittajiksi valittiin isokyröläisen tislaamoyritys Kyrö Distilleryn yrittäjät. Kunniamaininta annettiin hämeenlinnalaisen kahvila Cafe Il Mondon perustajalle.

Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta toimineiden uusyrityskeskusten avulla perustettujen yritysten joukosta.

Vuonna 2012 perustettu Kyrö Distillery valmistaa ruisviskiä, giniä sekä giniinsä pohjautuvaa Long Kyrö -juomaa. Kyrö Distilleryn tuotteet ovat voittaneet maailmalla useita eri palkintoja.

Kasvava ja kansainvälinen yritys

Yrityksen perustajajoukko koostuu viidestä miehestä. Viisikko sai idean yritykseen saunan lauteilla ja yrityksen perustamisvaiheessa hyödynnettiin Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian palveluja.

– Löydä asia, johon uskot kiihkeästi. Sen jälkeen kuuntele kaikkia mahdollisia asiakkaita ja kysy kaikki mieleen juolahtavat kysymykset. Lopuksi tulee löytää balanssi oman intohimon ja markkinoilla olevan tarpeen välille, selvittää Kyrö Distilleryn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen yrityksen menestysresptiä.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati vaikuttui yrityksen uskottavasta ja houkuttelevasta tarinasta sekä onnistuneesta brändäyksestä. Lisäksi valintaan vaikutti se, että yritys on kansainvälinen, sillä on näyttöä kasvusta ja se työllistää.

– Tänä vuonna voittajan valinta oli harvinaisen helppo, vaikka toki paljon oli muitakin hyviä yrityksiä kilpailemassa, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:ntoimitusjohtaja Jari Jokilampi

Kyrö Distillery työllistää 11 vakituista ja viisi osa-aikaista työntekijää. Viime vuoden liikevaihto oli 1.263.000 euroa.

Ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta

Suomen on 31 uusyrityskeskuksessa käsitellään vuosittain noin 18 000 yritysideaa. Niistä noin kahdeksasta tuhannesta syntyy uusi yritys. Menestyville yrityksille Jari Jokilampi löytää useitakin yhteisiä nimittäjiä.

– Tiettyä rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta tarvitaan. Vaikka yritys toimisi aivan perinteiselläkin alalla, mahdollisuus erottua syntyy, kun asioita tehdään vähän eri tavalla.

Jokilammen mukaan menestyksen avain on aina myös asiakkaiden huomioiminen.

– Saattaa kuulostaa vähän kliseeltä, mutta niin se vain on, että asiakkaat on aina huomioitava niin hyvin kuin mahdollista.