Soini: Suomi ei boikotoi Israelia

Ulkoministeri Timo Soini on tavannut sekä Israelin että palestiinalaisten korkeinta johtoa Lähi-idän vierailullaan.

Ulkomaat
Ministeri Timo Soini kuvattuna Israelin vierailunsa aikana Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.
Ministeri Timo Soini kuvattuna Israelin vierailunsa aikana Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.Atef Safadi / EPA

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on vierailulla Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Tänään torstai-iltana hän keskusteli noin tunnin ajan Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa.

Ulkoministeri kehui tapaamisen antia. Maiden välillä ei ole ongelmia. Soini myös painotti, ettei Suomi boikotoi Israelia millään tavalla.

Tapaaminen oli ajankohtainen, sillä huomenna perjantaina 20 maan edustajat saapuvat Pariisiin keskustelemaan Lähi-idän rauhan edellytyksistä. Paljon ei ole odotettavissa. Israel vastustaa konferenssin järjestämistä ja Yhdysvallatkin tuli mukaan vastahakoisesti.

Ministeri Timo Soini vieraili Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.
Ministeri Timo Soini vieraili Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.Atef Safadi / EPA

Aiemmin päivällä Soini tapasi mm. palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin, pääministeri Rami Hamdallahin sekä ullkoministeri Riad Al-Malkin, joten hän sai hyvän käsityksen osapuolten kannoista Pariisin kokouksen suhteen.

– He [palestiinalaiset] kannattavat Ranskan aloitetta ja siitä toivotaan jonkinlaista sysäystä neuvotteluille, mutta hirveän optimistinen ei voi olla, koska Israelin hallitus suhtautuu vähän penseästi ja korostaa alueellista ja kahdenvälistä ratkaisua, Soini kertoi.

Soini kävi myös Suomen tukemassa palestiinalaisten sairaalassa Itä-Jerusalemissa. Soini vei pienille potilaille tuliaisiksi muumi-leluja ja vakuutti, että Suomen tuki sairaalalle jatkuu edelleen.

Vierailulla myös juhlistettiin Suomen ja palestiinalaishallinnon 20-vuotista yhteistyötä Palestiinan kouluolojen kehittämiseksi. Soini viestitti isännilleen, että Suomi haluaa tällaisessa toiminnassa olla apuna ja myös rahoittajana.

Soinin arvion mukaan Suomen tuki palestiinalaisalueille on tuloksekasta.

Ministeri Timo Soini Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.
Ministeri Timo Soini Yad Vashem -holokaustimuseossa Jerusalemissa 1. kesäkuuta 2016.Atef Safadi / EPA

Vierailu Jerusalemissa oli Soinille vaikuttava kokemus:

– Tämä on monen uskonnon pyhä paikka ja täällä on ihmeitä tapahtunut. Toivotaan, että sellainenkin ihme tapahtuu, että nämä turvallisuusasiat saadaan joskus lopullisesti kuntoon, Soini tuumaili.