Linjan kiristyminen näkyy jo: Kielteisten turvapaikkapäätösten osuus lähes tuplaantui

Vuoden aikana käsitellyistä turvapaikkahakemuksista lähes joka kolmas on saanut kielteisen päätöksen. Viime vuonna kielteisten päätösten osuus oli vain kuudesosa. Muutosta selittävät osaltaan maahanmuuttoviraston muuttuneet arviot Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisuudesta.

turvapaikanhakijat
Grafiikka
Myönteinen päätös tarkoittaa turvapaikkaa tai oleskelulupaa. Tutkimatta hakemus jätetään tavallisesti siksi, että henkilö palautetaan Dublin-sopimuksen nojalla maahan, josta on ensimmäisenä hakenut turvapaikkaa. Hakemus raukeaa, mikäli turvapaikanhakija peruuttaa hakemuksensa, tai ei ilmoittaudu pariin kuukauteen vastaanottokeskukseen.Yle Uutisgrafiikka

Maahanmuuttovirasto takoo tällä hetkellä turvapaikkapäätöksiä 165 käsittelyn päivätahdilla. Yhä useampi tehdyistä päätöksistä on turvapaikkaa hakeneelle pettymys.

Toukokuun loppuun mennessä käsitellyistä hakemuksista vajaa kolmannes – 2 843 kappaletta – on saanut kielteisen päätöksen, eli ei oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Kielteisten päätösten osuus on noussut nopeasti. Viime vuonna käsitellyistä hakemuksista vain noin joka kuudes sai kielteisen vastauksen.

Kielteisten päätösten osuuden kasvua selittää osaltaan maahanmuuttoviraston syksyn jälkeen jo kahteen kertaan päivitetyt turvallisuusarviot. Arvioiden mukaan kolmen yleisimmän lähtömaan, eli Irakin, Somalian ja Afganistanin, turvallisuus on parantunut ja siksi niistä saapuneille annetaan aiempaa nihkeämmin suojelua.

– Toissijaisen suojelun myöntämiseen totta kai vaikuttavat turvallisuustilanteen arviot. Tällä hetkellä (Irakissa, Somaliassa tai Afganistanissa) ei ole sellaista aluetta mistä tulleille annettaisiin kategorisesti suojelua, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkajohtaja Esko Repo.

Repo huomauttaa, että turvallisuusarviot ovat vain yksi syy kielteisten päätösten kasvuun.

– Kyse on vaan siitä, että luvan myöntämisen edellytykset eivät täyty.

Rauenneiden hakemusten osuus on laskenut huomattavasti. Hakemus raukeaa turvapaikanhakijan pyynnöstä, tai jos turvapaikanhakija häipyy vastaanottokeskuksesta eikä häntä tavoiteta pariin kuukauteen.

Yhä useampi hakemus siis käsitellään loppuun ja yhä useammalle käsitellylle hakemukselle annetaan kielteinen vastaus.

Sen sijaan myönteisten päätösten osuus kaikista turvapaikkapäätöksistä pysyy samana, eli noin neljänneksessä. Jos kuitenkin lasketaan pois tutkimatta jätetyt ja rauenneet hakemukset, myönteisten osuus on laskenut huomattavasti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus