Kuokalla vai koneella? – Varhaisperuna on saatava lautaselle pikavauhtia

Lähituottajat ovat saaneet kevään ensimmäiset varhaisperunat torimyyntiin. Pienillä tiloilla peruna nostetaan kuokalla käsin.

Kotimaa
Varhaisperunaa Lappeenrannan torilla
Yle

Kaksi lemiläistä perunanviljelijää Kari Okko ja Matti Muukka kehuu estottomasti omiaan Lappeenrannan torilla. Molemmat ovat saaneet kauden ensimmäiset varhaisperunat myyntiin tällä viikolla. Litrahinta on kahdeksan euroa.

– Tällä torilla kaikki myynnissä oleva varhaisperuna on kuokalla nostettua, Matti Muukka kehaisee.

– Ei ole Suomessa montaa sellaista kaupunkia, jonka torilla on myynnissä ainoastaan käsin nostettua perunaa, torikauppias jatkaa puhettaan.

Samalla Matti Muukka näyttää, miten käsinnostettu ja koneella nostettu peruna eroavat toisistaan. Muukan kädessä olevassa vasta nostetussa perunassa on ohuenohut kuori. Sen säilyttäminen ehjänä on yksi perunanviljelijän tärkeistä tehtävistä.

Muukan kokemuksen mukaan ohut kuori säilyy ehjänä parhaiten, jos peruna kaivetaan maasta käsipelillä perunakuokkaa käyttäen. Koneella nostettua perunaa ei hänen mielestään saada maasta yhtä hellävaraisesti.

Kuoren vaurioituminen muuttaa nopeasti perunan ulkonäköä. Peruna ryhtyy kasvattamaan entisen tilalle uutta kuorta estääkseen kosteuden häviämistä. Mutta uusi kuori ei ole entisen veroinen.

– Sie tiiät, kuori ei meinaa irrota siitä perunan pinnasta millään, kun niitä pesee. Ja tuntuu käteen oudon nahkealta, Muukka kertoo.

Konenostokin voi olla helläkätistä

Koulujen päättäjäisviikonloppu on perunanviljelijöille tärkeä. Juhlapöydissä halutaan tarjota laadukkaita ja maistuvia herkkuja.

– Kaikkein oleellisinta on, miten nopeasti peruna saadaan pellosta pöytään, sanoo perunanviljelijä Saija Peltomaa. Hän toimi alkuvuoteen saakka puheenjohtajana perunanviljelijöitä edustavassa Pro Peruna -yhdistyksessä.

Peltomaan mukaan nykyaikaiset perunannostokoneet saavat nekin perunan maasta hyvin hellävaraisesti. Silti hän myöntää, että perunakauppiaat Lappeenrannan torilla ovat kehuineen oikeassa.

– Nostovaurioita suurempi ongelma on, jos varhaisperuna jää pitkäksi aikaa pyörimään tukkuihin ja matkalle kauppaan. On totta, että lähituottajat pärjäävät tässä nopeuskilpailussa.

– Varhaisperuna on ehdottomasti parhaimmillaan suoraan maasta nostettuna, Peltomaa sanoo.