Hyppää sisältöön

Järjestö: Pakolaislasten vastaanotossa Ruotsiin ongelmia – joutuvat odottamaan tukea liian kauan

Ruotsiin saapui viime vuonna yksin 35 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 7 000.

Joukko syyrialaisia turvapaikanhakijoita astui lauttaan Rostockissa, matkalla Ruotsiin. Kuva: Jens Buettner / EPA

Yksin Ruotsiin saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat eivät saa tarvitsemaansa tukea ja hoivaa, kertoo ihmisoikeuksien toteutumista tarkkaileva Human Rights Watch -järjestö torstaina julkaistavassa raportissa. Asiasta kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

– Lapset pakotetaan odottamaan lainopillista apua pitkään, ja heidän on odotettava kuukausia, ennen kuin he saavat tavata sosiaalityöntekijän tai terveydenhuollon henkilökuntaa, raportissa todetaan.

Raiskattua tyttöä ei lähetetty tutkimuksiin

Raportissa arvostellaan erityisesti sitä, että monet lapsista eivät saa tarpeeksi nopeasti psyykkistä apua tai edes tavallista terveystarkastusta.

– 16-vuotias tyttö Afganistanista kertoi, että ihmissalakuljettaja oli raiskannut hänet toistuvasti. Mutta kun hän kertoi siitä sosiaalityöntekijälle, häntä ei lähetetty gynekologiseen tutkimukseen, hoitoon tai psykologille.

Lapsien mukaan heitä siirrellään paikasta paikkaan, vastaanottokeskusten henkilökunta on välinpitämätöntä, ja asuinolosuhteet ovat ala-arvoisia. Raportissa arvostellaan myös sitä, että Ruotsi ei ole asettanut selkeitä aikarajoja sille, kuinka nopeasti lapsi saa yhteyshenkilön tai edunvalvojan.

Ruotsi ei myöskään aseta alaikäisten turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyä etusijalle.

Ruotsiin saapui 35 000 alaikäistä pakolaislasta yksin

Human Rights Watch toteaa, että yksin Ruotsiin saapuneiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä viime vuonna oli ennennäkemättömättömän suuri, mutta korostaa, että turvapaikkahakemusten käsittely kestää aivan liian pitkään.

Raportti perustuu 50 lapsen sekä virkamiesten ja avustustyöntekijöiden haastatteluihin seitsemässä eri kunnassa.

Ruotsiin saapui viime vuonna yksin 35 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 7 000.