Teinipukeutumisen ABC: paljasta pintaa, perushuppareita, hippityyliä ja kierrätystä

Teinien pukeutuminen ei enää eroa juurikaan kaupunkien tai kuntien välillä, sillä sosiaalinen media on avannut muodin maailman kaikille. Perusmassan ulkopuolella olevat nuoret ovat löytäneet oman tyylinsä aiempaa vahvemmin ja osaavat arvostaa toistensa yksilöllisyyttä.

Kotimaa
Teinitytöillä on jaloissaan tennarit, nilkkurit ja karvasaappaat.
Hanna Lumme / Yle

Kainuun ammattiopiston tekstiili- ja vaatetusalan opettaja Sirpa Pöyhönen kertoo opiskelijoidensa havainneen, että suurin osa teineistä on pukeutujina niin sanottua perusmassaa. Tyypillinen asu on farkut ja huppari, mieluiten musta tai harmaa. Toisaalta huoliteltuja ja trendejä seuraavia nuoria on aiempaa enemmän.

Netin ja sosiaalisen median vaikutus sekä julkkisten seuraaminen vaikuttavat nuorten vaatevalintoihin. Siksi talvipakkasella saatetaan olla ulkona ohuissa vaatteissa ja toisaalta kesällä paksu takki päällä.

– Halu olla muodikas ja tarve näyttää hyvältä ajavat käytännöllisyyden ohi. Siitä tulee itsevarmempi olo ja sillä haetaan hyväksyntää, Pöyhönen sanoo.

Kajaanilainen nuoriso-ohjaaja Sari Kinnunen kokee usein äidillisiä tunteita, kun nuori on pakkasessa liian vähissä vaatteissa. Joskus hän pyytää laittamaan lapaset tai paksummat kengät.

– En voi kuitenkaan mennä sanomaan, että nostatko housujasi tai osta korkeammalla vyötäröllä olevat housut tai pidempi paita. En voi arvostella ketään, Kinnunen sanoo.

Ekologisuus ja hippeily on trendikästä

Trendikkäiden minihameiden ja muodikkaiden napapaitojen sijasta moni teini on tarkoituksella ekologinen ja suosii kierrätystä. Kirpputori on joillekin elämäntapa, mutta osalle tietysti myös budjetin sanelema juttu.

– Toisaalta halvat ketjuliikkeet mahdollistavat muodikkaan pukeutumisen pienemmälläkin budjetilla, Pöyhönen sanoo.

Vahvat persoonat uskaltavat pukeutua täysin massasta poikkeavasti aiempaa vahvemmin.

Sari Kinnunen

Vaikka ekologisuus näkyy pukeutumisessa aiempaa enemmän, sen vierellä kulkee monia erilaisia tyylejä. Hippityylillä on vahva kannattajakuntansa.

– Perusmassan rinnalla on nuoria, jotka seuraavat kovasti muotia. Kun joku on löytänyt oman tyylinsä ja kokonaisuus on onnistunut, toiset nuoret kyllä huomaavat sen, vaatetusalan opettaja Sirpa Pöyhönen sanoo.

Paljasta harkiten

Tällä hetkellä muotia on 1980–90-lukujen bomber-takki. Farkku on tullut uudelleen kaikissa muodoissa, ja erityisesti perussininen denim sekä erilaiset kulutetut ja revityt farkut ovat vahvasti esillä. Pastellisävyjä näkyy myös katukuvassa nyt aiempaa enemmän.

Pöyhönen tietää vaatetusalaa opiskelevien nuorten toivovan enemmän väriä ja huolittelua suomalaisten pukeutumiseen. Näyttävästi saa pukeutua.

Halvat ketjuliikkeet mahdollistavat muodikkaan pukeutumisen pienemmälläkin budjetilla.

Sirpa Pöyhönen

– Tällä hetkellä ei pukeuduta niinkään liian suuriin vaatteisiin, mutta paljastavat vaatteet, kuten napapaidat ovat muodissa. Liiallinen paljastavuus kannattaa suitsia tilanteen mukaan, varsinkin juhlavissa tilaisuuksissa, Pöyhönen muistuttaa.

Myös nuoriso-ohjaaja Sari Kinnunen on huomannut, että paljastava pukeutuminen alkaa usein yhä nuoremmilla naisilla. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että tänä päivänä nuoret hyväksyvät aiempaa paremmin toistensa pukeutumistyylin.

– Halutaan erottua massasta tai eikä tahdotakaan olla viimeisen päälle muodikkaita. Vahvat persoonat uskaltavat pukeutua täysin massasta poikkeavasti aiempaa vahvemmin. Ainakaan meidän nuorisotalolla ei näy pukeutumisen takia kiusaamista, Kinnunen sanoo.