Ilves ilmestyi kesämökin pihalle – "Siinä se pää kallellaan katsoi minua, että tule ulos sieltä"

Ihminen harvoin törmää ilvekseen. Niin kuitenkin kävi kajaanilaiselle naiselle Puolangalla, kun ilves tepsutteli kesämökin pihamaalla alkuyöstä.

luonto
Ilves tuli kesämökin pihaan Kainuussa.
Satu Roivainen

Elävän ilveksen (siirryt toiseen palveluun) näkeminen luonnossa on harvinaista, mutta ilveskannan runsastuessa kohtaamisia eläimen ja ihmisen välillä tapahtuu toisinaan. Yksi tällainen kohtaaminen tapahtui keskiviikkoiltana Puolangalla, kun kajaanilainen Satu Roivainen oli käymässä kesämökillään.

Noin yhdentoista aikaan hän päätti lähteä käymään pihalla, mutta tajusi jo ovella, ettei olekaan mökillä yksin.

– Siinä se pää kallellaan katsoi minua, että tule ulos sieltä. Mutta karkuun tuo varmaan olisi lähtenyt, jos ulos olisin mennyt, Roivainen naurahtaa.

– Ilves istui pihalla, haukotteli, pesi naamaansa ja tuli aivan lasitetun terassin oven taakse. Siinä se oli noin 15 minuutin ajan, kunnes lopulta se lähti kävelemään järvelle päin.

Monipuolisesti tietoa Suomen suurpedoista tarjoava Kuhmon luontokeskus Petolan (siirryt toiseen palveluun) asiakasneuvoja Juha Pääkkö epäilee, että ilves tuli mökin perään kenties jonkin hajun perässä.

– Jos kesämökki on ollut asumaton talven ajan, se saattoi kierrellä reviiriään eikä tajunnut, että ihminen on tullut paikalle. Joku ihmisasutuksen lähellä oleva ruoka saattaisi myös kelvata ilvekselle, mutta yleensä se ei syö haaskoja vaan haluaa lämpimän ruuan. Siinä mielessä ilves on erilainen kuin karhu, joka voi tulla tonkimaan vaikkapa kompostia.

Ilves istuu mökin pihalla Kainuussa.
Ilveksen näkeminen elävänä luonnossa on harvinaista.Satu Roivainen

Jäniskanta on tällä hetkellä niin hyvä, että ilveksille riittää ruokaa metsässä. Talvella pakkaset tai lumikaan eivät haitanneet ilveskantaa.

Pääkön mukaan ilvekseen törmääminen on hyvin epätodennäköistä, sillä eläimen kuulo- ja hajuaistit ovat huippuluokkaa. Jos ihminen kuitenkin kohtaa tupsukorvan luonnossa, ei tilanteessa tarvitse tehdä mitään erikoista.

– Veikkaisin, että jos ilves ja ihminen kohtaavat, siinä vähän aikaa tarkkaillaan toista ja sitten ilves ottaa ensimmäiseksi hatkat.