Mahdollisuus lähettää sotilaita ulkomaille laajenee – Ruotsin auttaminen sukellusvenejahdissa onnistuisi

Hallituksen esityksen mukaan puolustusvoimilla olisi edellytykset osallistua nykyistä laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan.

Kotimaa
Suomalaisrauhanturvaaja jalkapartiossa Afganistanissa heinäkuussa 2010.
Suomalaisrauhanturvaaja jalkapartiossa Afganistanissa heinäkuussa 2010.Puolustusvoimat

Hallitus esittää puolustusvoimien tehtävien muuttamista niin, että Suomella olisi jatkossa edellytykset osallistua nykyistä laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan. Lakiin lisättäisiin samalla säännökset kansainvälisen avun vastaanottamisesta.

Nykyisen lain kanssa ongelmia on viime aikoina aiheuttanut esimerkiksi se, että Suomen sotilaallinen avunanto Ranskalle sen esitettyä EU:n turvatakuiden aktivointia ei ollut mahdollista. Myöskään Suomen osallistuminen sukellusvene-etsintään Ruotsin aluevesillä ei ole nykyisen lain mukaan onnistunut.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan lakimuutos lisäisi puolustusvoimille uuden lakisääteisen tehtävän oman maan puolustamisen, virka-avun antamisen ja kansainvälisen kriisinhallinnan lisäksi. Mikäli laki hyväksytään, on puolustusvoimien yhtenä tehtävänä jatkossa kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen.

– Jos Ruotsissa tehdään sukellusvenehavainto voitaisiin siihen liittyvässä etsintätyössä pyytää meiltä apua. Ruotsissa on myös vastaava prosessi parhaillaan käynnissä, Niinistö sanoo.

Suomen avunpyyntö olisi vakava paikka

Tilanne jossa Suomi lähtisi pyytämään sotilaallista apua, tarkoittaisi käytännössä vakavaa kriisiä tai konfliktia. Niinistö toivoo, että apua ei koskaan jouduta pyytämään. Jos siihen kuitenkin päädytään, pyytäisi Suomi apua käytännössä muilta EU-mailta, ja saatavan avun luonne riippuisi avunantajamaasta.

– Voisin kuvitella, että silloin pyydettäisiin ilmavoimien ja merivoimien apua. Maavoimien apu tulisi aina hitaammin, Niinistö arvioi.

Avunannon ja vastaanottamisen velvoite koskee ensisijaisesti ammattisotilaita, mutta reserviläisten suostumuksella myös heitä voitaisiin käyttää kansainvälisissä tehtävissä.

Hallitus antoi esityksen eduskunnalle tänään torstaina. Hallitus ehdottaa lakien tulevan voimaan mahdollisimman pian.

_* Juttua päivitetty 14:59: Lisätty puolustusministerin kommentit. _