Hyppää sisältöön

Pahamaineinen nykynuoriso ei ole niin kuin ennen – "Osataan pitää hauskaa vähän pienemmälläkin viinamäärällä"

Nykyajan nuoret juopottelevat huomattavasti vähemmän kuin virkaveljensä viisitoista vuotta sitten. SPR:n koulujen lopun selviämisasemalle on tuotu viime vuosina kymmenen kertaa vähemmän koulunsa päättäneitä kuin vuosituhannen alussa.

SPR:n vapaaehtoiset päivystävät myös tänä vuonna koulujen lopussa. Kuva: Suomen Punainen Risti / Niklas Meltio

Nopealla googletuksella selviää, että nykynuoriso ei tajua 90-luvusta mitään, ei sotaveteraanien mielestä selviä vaikeuksistaan, nauttii tuhlaamisesta ja on itse asiassa mätä.

Tänä viikonloppuna tuo myyttinen ja epäilyttävä ihmisiryhmä nimeltä nykynuoriso juhlii jälleen koulujen loppumista.

Ja ehkä siivommin kuin koskaan aikaisemmin.

Suomen Punaisen ristin (SPR) Helsingin ja Uudenmaan piirin ensiapupäivystysvastaava Markku Lempinen on tehnyt töitä juhlivien nuorten parissa viidentoista vuoden ajan. Tuona aikana nykynuorison juhliminen on siistiytynyt radikaalisti.

"Nykynuoriso on varsin fiksua porukkaa"

– Viime vuosina vappuna ja koulujen lopun viikonloppuna meidän nuorten selviämisasemalla on asiakkaita ehkä 10-12 ihmistä. Kun verrataan sinne viidentoista vuoden päähän, milloin minä olen näitä hommia aloitellut, niin silloin pahimpina aikoina siellä on ollut jopa sata asiakasta, Lempinen sanoo.

Hän kiittelee nykynuorison olevan "varsin fiksua porukkaa" tänä päivänä. Suurin osa osaa käyttää alkoholia maltilla ja kohtuuden rajoissa.

Poliisi voi kaataa alaikäisen alkoholit maahan. Kuva: Yle

– Osataan pitää hauskaa vähän pienemmälläkin viinamäärällä. Se on oikein hieno juttu!

Jos jollain on kuitenkin juhliminen karannut käsistä, niin kaverista on pidetty huolta. Ennen ja nyt.

– Totta kai aina on pidetty kavereista huolta, mutta sekin on minusta parantunut. Ei tule pitkiin aikoihin mieleen, että olisi tullut vastaan tehtävä, jossa joku yksinäinen löytyisi sammuneena jostain. Hieno homma kanssa, että siitä kaverista pidetään huolta, Lempinen kiittelee.

Myös poliisin mielestä nuorten ja alaikäisten alkoholikäyttäytymisessä on menty selvästi parempaan suuntaan.

Päihtyneitä alaikäisiä on tavattu koulujen päättyessä Helsingissä aiempaa vähemmän ja myös lastensuojeluilmoitusten määrä on vähentynyt yli puolella neljässä vuodessa, poliisista kerrotaan.

Nuorten kunnostautuminen on totta myös tilastojen valossa. Sosiaali- ja terveysministeriön nuorten terveystapatutkimuksen mukaan vuosituhannen vaihteessa itsensä joi tosihumalaan vähintään kerran kuussa reilu neljännes 14–18-vuotiaista pojista ja reilu viidennes saman ikäisistä tytöistä.

Viime vuonna kuukausittaisia kännejä veteli enää 11 prosenttia 14–18-vuotiaista, niin tyttöjen kuin poikien sarjassa.

Vapaaehtoiset jalkautuvat auttamaan nuoria

Helsingin nuorisoasiainkeskus jalkauttaa noin 50 ihmisen ryhmän lauantaina nuorten pariin. SPR:n kautta mukana on vapaaehtoisia ensiapupäivystäjiä 20-25 kappaletta. Seurakuntien ja kaupungin kautta muita vapaaehtoisia suunnilleen saman verran. SPR hoitaa ensiapupuolen.

– Meillä on lauantaina nuorten selviämisasema Taivallahden päiväkodissa, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 22. Se toimii iltakuudesta eteenpäin aina aamukolmen nurkille. Sinne tuodaan alle 18-vuotiaita, jotka tarvitsevat päänsä selvittämiseen lepoa, Lempinen opastaa.

Selviämisaseman lisäksi SPR:llä on käytössä neljä päivystyspalveluautoa ja ensiapupäivystysbussi, joka "menee sinne, missä juhlat on suurimmillaan".

Lempinen kertoo, että SPR hoitaa ensiapuolen, sen tehtävänä ei ole moralisoida ylilyöjiä.

Nuorten juhlissa ei kulu enää alkoholia samalla tavalla kuin vuosituhannen alussa. Kuva: Yle

Selviämisasemalle tulleiden vanhempia yritetään hänen mukaansa saada kiinni, että tulisivat hakemaan jälkikasvunsa kotiin. Kotiinkuljetusta yritetään muutenkin viritellä kaikin mahdollisin keinoin.

– Ei me ketään voida mihinkään jättääkään, Lempinen toteaa.

Se, missä nuoriso sitten kokoontuu viikonloppuna, ei ole vielä Lempisen tiedossa.

–  Perinteiset paikat käydään katsomassa, kuten Kaivopuisto ja Hietsu. Paloheinä on ollut viime vuosina suosittu kokoontumispaikka. Nuoriso kokoontuu minne sattuu, Facebookissa kirjoitellaan, että mihin ollaan menossa. Illan mittaan katellaan, missä nuoriso liikkuu ja sen mukaan liikutaan itsekin, Lempinen selventää.

Kuten todettu, nykynuoriso siis juhlii hillitymmin kuin esimerkiksi vuosituhannen vaihteen nuoret.

Vanhempien syytä olla perillä lastensa asioista

Vaikka kirkasotsainen nuorisomme käyttäytyykin hyvin ja vapaaehtoiset sekä virkavalta päivystävät, on vanhempien silti syytä olla tietoisia lapsistaan. Kasvatusta ei voida ulkoistaa.

Poliisi kehottaakin vanhempia vierailemaan koulujen päättymisviikonloppuna lähialueen puistoissa tai vaikkapa päiväkodin tai koulun pihalla.

Virkavalta haluaa myös muistuttaa, että jos jotain sattuu, niin poliisilta voi aina kysyä apua. Hätätapauksessa on syytä soittaa 112:een.

Kokenut SPR:n mies Lempinen uskoo myös, että töitä tulee riittämään, vaikka ei enää niin paljon kuin ennen.

– Luottavaisin mielin viikonloppuun. Toki töitä tulee, jos vanhat merkit paikkansa pitää, mutta mukava todeta, että vuosien varrella tämä asia on ollut paranemaan päin.

SPR:n selviämisasemalle voi soittaa numeroon 09 310 89040 lauantaina kello 18 eteenpäin. Selviytymisasema on käytössä noin kolmeen asti yöllä.