Hyppää sisältöön

Ammattikorkeakoulu etsii tiloja Kotkansaarelta

Kymenlaakson ammattikorkeakoululla on neljä vaihtoehtoa uuden koulurakennuksen sijantipaikaksi. Metsolan kampus jää historiaan vuonna 2022.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu etsii parhaillaan paikkaa uudelle koulurakennukselle Kotkasta. Ammattikorkeakoulun hallitus kuten myös koulun kiinteistöyhtiön hallitus linjasivat keväällä, että ammattikorkeakoulu rakentaa uudet tilat vuoteen 2022 mennessä. Konsulttiselvityksen mukaan nykyisten Metsolan tilojen saneeraus tulisi maksamaan 45 miljoonaa euroa. Uusi koulu voidaan rakentaa alle 40 miljoonalla.

– Pelkästään sillä, ettei meidän tarvitse ottaa käyttöön väistötiloja, säästämme 2–3 miljoonaa euroa, kertoo Kymenlaakson ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehtinen.

Samalla päätettiin, että uusi koulurakennus tulee Kotkasaarelle.

– Sijanti Kotkansaarella houkuttelee paremmin opiskelijoita ja etenkin julkiset liikenneyhteydet ovat entistä paremmat.

Lehtisen mukaan saarella on myös enemmän yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi luentosalien ja auditorioiden, kirjastojen sekä yritysten suhteen. Hän muistuttaa, että ammattikorkeakoulun siirtyminen Kotkansaarelle lisää myös Kotkan vetovoimaisuutta.

Kantasatamassa kaksi vaihtoehtoa

Nyt ammattikorkeakoulun edustajat etsivät uudisrakennukselle paikkaa Kotkansaarelta. Vaihtoehtoja on neljä, joista kaksi on kantasatamassa. Lehtinen ei tässä vaiheessa paljasta, onko yksi vaihtoehdoista rakentaa koulu kantasatamaan tulevan outlet-keskuksen yhteyteen.

Sijainnin pitäisi olla selvillä syksyllä, minkä jälkeen aloitetaan rakennuksen varsinainen suunnittelu.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uusista tiloista on tämänhetkisen suunnitelman mukaan tulossa nykyistä pienemmät. Suurin syy tähän on siinä, että nykyaikainen opetus ei ole niin luokkahuonesidonnaista kuin ennen. Säästöjä tulee myös tilojen monikäyttöisyyden vuoksi.

– Kun luovuimme Jylpyn tiloista ja keskittimme opiskelun Metsolaan, oli epäilyjä että mahdummeko kaikki sinne, mutta hyvin olemme mahtuneet. Nyt uskomme pärjäävämme vielä hieman pienemmillä tiloilla vuonna 2020, Lehtinen toteaa.

.
.