Kuttutilan emäntä: "Kiinnostus vuohiin kannusti vaihtamaan ammattia"

Vielä viisi vuotta sitten Susan Mäkipää oli puutarhuri. Kaupungin kadut vaihtuivat maaseudun rauhaan, jossa hän toteutti haaveensa.

yrityksen perustaminen
Susan Mäkipää vuohiaitauksen portilla
Susan Mäkipään mukaan vuohenmaito on terveellistä erityisesti nivelsärystä kärsiville.Jussi Mansikka / Yle

En aiemmin ajatellutkaan, että ryhtyisin yrittäjäksi.

Susan Mäkipää

Auringossa lepäileviin vuohiin tulee eloa kun ne näkevät emäntänsä tuovan niille heraa. Juottoastialle kertyy nopeasti sarvipäitä, joiden keskuudessa vallitsee selkeä hierarkia.

– Vanhimmat vuohet juovat ensin, sitten nuoremmat jos jotain jää, päivettynyt Susan Mäkipää naurahtaa.

Aitauksen sisällä on kymmeniä vuohia jälkeläisineen. Ne ovat selvästi tottuneet ihmisiin ja nauttivat emäntänsä rapsuttelusta. Töitä niissä silti riittää.

Vuohia aitauksessa, katsovat kameraan.
Kuttutilan asukkaat ovat tottuneet ihmisiin.Matti Vikman / Yle

– Vuohi on melko haasteellinen, se on nokkela ja keksii kaikkea jäynää. Sen jäljiltä on paljon korjattavaa näiden perustoimien lisäksi, Susan Mäkipää kertoo.

Vastoin yleistä käsitystä vuohi valikoi Susan Mäkipään mukaan tarkkaan, mitä syö. Hän arvioi maineen syntyneen siitä, että eläin kokeilee suullaan kaikkea vetoketjuista paperinenäliinoihin.

Vuohet houkuttivat yrittäjäksi

Susan Mäkipää ryhtyi yrittäjäksi viisi vuotta sitten. Sitä ennen hän oli puutarhuri, jolle kaupungin kadut olivat maaseutua tutumpia.

– En aiemmin ajatellutkaan, että ryhtyisin yrittäjäksi. Muuta vaihtoehtoa ei lopulta ollut, kun vuohet alkoivat kiinnostaa, Susan Mäkipää toteaa.

Vuohet loikoilevat kallioilla.
Vuohet viihtyvät kallioisessa ympäristössä.Matti Vikman / Yle

Ammatinvaihtoonsa hämeenkyröläisen kuttutilan emäntä on tyytyväinen. Vuohet ovat hienoja eläimiä, joiden maito on Mäkipään mukaan terveellistä.

Tuorejuustojen ja jukurttien lisäksi Kukkamäen kuttutilalla valmistetaan maitokaramellia. Nimi on vastine englantilaiselle fudgelle, joka on toffeetyyppinen makeinen.