Psykologi ja psykoterapeutti perustivat kyläkaupan: ”Muutokset ja menetykset tekivät rennomman ja rohkeamman”

Pälkäneen Puutikkalan kylällä vietettiin kesän alussa tärkeitä avajaisia, kun kylän sydän, kauppa, heräsi uudestaan henkiin. Uudet kauppiaat ovat maallemuuttajia Tampereelta.

Kotimaa
Kauppiaat Eija Marttila ja Tuija Forsberg Puutikkalan kyläkaupassa.

Alkukesän pellot laihoilevat herkän vihreinä silmien alla, leppeän lämmin tuuli huiskii kasvoja, linnut livertävät minkä ehtivät. Ollaan Puutikkalan kylässä, entisessä Luopioisten kunnassa. Tähän idylliin tamperelaiset maallemuuttajat, Eija Marttila ja Tuija Forsberg, avasivat toukokuun puolivälissä kyläkaupan ja kesäkahvilan.

Kummallakaan heistä ei ole aiempaa kokemusta kaupan pidosta, mutta elämä on opettanut uskaltamaan. Vajaa vuosi sitten naiset tekivät totaalisen myllerryksen elämässään ja ostivat melkein yhdeltä näkemältä kyläkaupan, jonka pihaan sattuma oli heidät kuljettanut.

– Elämä ei ole loputon ja aikaa ei ole ikuisesti, summaa Eija Marttila.

Eijan elämässä on ollut suuria muutoksia, menetyksiäkin.

– Jäin leskeksi vuonna 2012 ja sitä ennen olin itse sairastunut vakavasti ja toipunut. Ne kokemukset tekivät sen, että on vähän rennompi ja rohkeampi olo. Mitään ei menetä kun tekee jotain.

Tuija Forsbergille ison elämänmuutoksen toi avioero. Hän on tehnyt 30 vuotta raskasta lastensuojelutyötä.

– Työ on ollut huikeaa, mutta viidenkympin virstanpylvään ylitettyäni ajattelin, että vieläkö vois tehdä jotain muuta.

Kahvia ja kohtaamisia

Vuoden aikana kaksikko on kunnostanut pari vuotta tyhjillään olleen kyläkaupan. Sen yhteydessä toimii kesäkahvila ja terassi, vanhassa navetassa on taidenäyttely ja saunaelämyksiä on tarjolla savulla ja ilman.

Kaupparakennukseen on remontoitu myös molemmille naisille omat asunnot. Työtä on riittänyt niin paljon kuin ehtii tehdä.

– En ole katunut yhtään kertaa. Aika rankkaa on kyllä ollut välillä, Eija kuvailee työsarkaa.

Eijalle maalle muuttaminen on ollut haave aina. Tuija tunnustautuu vannoutuneeksi kaupunkilaiseksi, joka nyt on rakastunut maaseutuun.

– Nähdä vuodenaikojen vaihtelut, kuulla ja herätä linnunlauluun. Tämä on jotakin niin huikeata, että ei tätä kyllä katua voi, Tuija nauraa.

Tuija ja Eija ovat molemmat mielen ammattilaisia ja työskentelevät Tampereen kaupungilla. Eija on vielä vuoden loppuun työelämässä ja jää sitten eläkkeelle. Tuija taas on vuodenvaihteeseen vuorotteluvapaalla.

Naisten ammattitausta näkyy Puutikkalan Puodin filosofiassa. Kaikki lähtee siitä, että kahvin pitää olla hyvää, mutta myös ilmapiirin pitää olla sellainen, että se saa viivähtämään.

– Kohtaaminen ja kohdatuksi tuleminen on tärkeä osa tätä kyläkauppaa ja kahvilaa, Eija sanoo.

Klikkaa kuvaa ja katso, mitä Eija ja Tuija kertovat Puutikkalasta ja rohkeudesta heittäytyä.