Turkki kutsui lähettiläänsä kotiin Saksasta – "Armenia-julkilausuma historiallinen virhe"

Turkki ei hyväksy Saksan liittopäivien kantaa, jonka mukaan ainakin 800 000 armenialaisen karkottaminen ja surmaaminen Osmanien valtakunnassa oli kansanmurha.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkki on kutsunut suurlähettiläänsä Saksasta kotiin neuvotteluja varten sen jälkeen, kun Saksan liittopäivät hyväksyi julkilausuman armenialaisten vuoden 1915 kansanmurhasta.

Lisäksi Saksan asiainhoitaja Ankarassa on kutsuttu kuultavaksi Turkin ulkoministeriöön.

Turkki ei hyväksy näkemystä, jonka mukaan ainakin 800 000 armenialaisen karkottaminen ja surmaaminen Osmanien valtakunnassa eli nykyisessä Turkissa oli kansanmurha.

Erdoğan: Vakava vaikutus suhteille

Turkki varoitti jo ennen Saksan torstaista äänestystä, että julkilausuman hyväksyminen huonontaisi maiden suhteita. Äänestyksen jälkeen presidentti Recep Tayyip Erdoğan toisti, että julkilausumalla on vakavat vaikutukset suhteille.

Apulaispääministeri ja parlamentin puhmies Numan Kurtulmuş kutsui julkilausuman hyväksymistä perusteettomaksi sekä historialliseksi virheeksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi äänestyksen jälkeen, että Saksalla ja Turkilla on vahvat suhteet huolimatta erimielisyyksistä joissakin kysymyksissä.

Armenia on kiittänyt Saksan päätöstä. Ulkoministeri Edward Nalbandianin mukaan se on arvokas panos paitsi armenialaisten kansanmurhan tunnustamiseksi ja tuomitsemiseksi myös kansainväliseen taisteluun kansanmurhien estämiseksi.