Tuoksuu vai käryää? Useimmissa vuokrarivitaloissa grillaaminen on sallittua

Esimerkiksi vuokratalojätti VVO:lla ei ole vuokrasopimuksissa eikä järjestyssäännöissä mainintaa pihalla grillaamisen kieltämisestä. Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö Heka on kieltänyt grillaamisessa joissakin rivitaloissa, kertoi Helsingin Uutiset.

Kuva: Mika Kanerva

Grillauksen kieltäminen nousi taas puheenaiheeksi Helsingin Uutiset -lehden julkaistua uutisen (siirryt toiseen palveluun) Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö Hekan joitakin vuokrarivitaloja koskevista grillauskielloista.

Grillaaminen pihoilla on pääsääntöisesti sallittua kunhan normaalista paloturvallisuudesta huolehditaan.

Grillauskeskustelu nousee aika ajoin pintaan, kun joku kiukustuu naapureidensa kesäisestä ruoanlaitosta. Joissakin taloyhtiöissä grillauskielto on kirjattu järjestyssääntöihin tai yksittäisiin vuokrasopimuksiin.

Hekalla on 21 alueyhtiötä. Niistä seitsemässä grillaus on kielletty yhtiön järjestyssäännöissä.

Naapurikaupungeissa Vantaalla ja Espoossa tyydytään palolain määräyksiin paloturvallisuuden noudattamisesta. Tämä saattaa olla jatkossa tilanne Helsingissäkin, sillä Hekan järjestyssääntöjä ollaan parhaillaan yhtenäistämässä.

– Me olemme parhaillaan pohtimassa järjestyssääntöjä työryhmässä, jossa asukkaat ovat mukana. Grillaus on siellä esillä, mutta en vielä uskalla sanoa mikä on lopputulos, sanoo Hekan johdon erikoisasiantuntija Risto Meriläinen.

Asukkaat ovat olleet mukana laatimassa myös niitä järjestyssääntöjä, jotka kieltävät grillaamisen, huomauttaa Meriläinen.

Meriläinen pohtii myös grillauskieltojen valvonnan vaikeuksia.

– Sanktioimiseenhan ei kauhean paljon vaihtoehtoja ole, koska laki ei hirveän paljon anna mahdollisuuksia. Enpä nyt usko, että ketään häädetään grillauksen takia ellei siinä ole vaaran aiheuttamisesta kysymys.

Asunto-osakeyhtiöissä järjestyssääntöjen noudattamatta jättäminen voi merkittävissä tapauksissa johtaa asunnon haltuunottamiseen. Pihassa grillaaminen ei todennäköisesti siihen riittäisi.