Joukkorahoitus voi olla oikea vaihtoehto elokuvantekijälle - "Pitää olla lahjakas, rohkea ja omaperäinen"

Joensuulaiset Samuli Hahl ja Johannes Valkonen aloittivat toimintaelokuvansa työstämisen vuonna 2012, opinnäytetöidensä kautta. Rootless-nimellä kulkeva elokuva yhdistää suomalaista huumoria 80-luvun ikonisiin toimintaelokuvien elementteihin, ja miehet suunnittelevat käynnistävänsä joukkorahoituskampanjan. Elokuvaa esiteltiin jo tämän kevään Cannesissa.

kulttuuri
Rootless-elokuvan Twitter-sivut
Krista Holappa / Yle

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa Cannesin elokuvafestivaaleihin osallistuneille ohjaaja-käsikirjoittajille Samuli Hahlille sekä Johannes Valkoselle jäi matkasta hyvä mieli. He esittelivät Rootless-toimintaelokuvaansa ja keräsivät kontakteja.

– Tärkein tavoite tuolla reissulla oli kontaktoitua ihmisten kanssa, sekä saada vähän tunnettuutta ja uskottavuutta omalle projektille, toteaa Johannes Valkonen.

Rahoituksen osalta Hahl ja Valkonen ovat pyöritelleet ajatusta joukkorahoituksen järjestämisestä. Pohjoismaiset menestykset, kuten tieteiskomedia Iron Sky sekä ruotsalaisten tekemä lyhytelokuva Kung Fury ovat osoittaneet konseptin toimivuuden, mutta se tulee Rootlessille aiheelliseksi vasta lopullisen käsikirjoituksen muotouduttua.

Sekä Hahl että Valkonen tekivät Karelia ammattikorkeakoulun päätteeksi opinnäytetyönsä (siirryt toiseen palveluun) elokuvaprojektiin liittyen. Projektia ei kuitenkaan jätetty vain koulutehtävän tasolle, vaan sitä on jatkotyöstetty.

– Kyllä me niin pitkään töitä tehdään, että leffa päätyy sinne, minne se on alunperin haluttukin, eli maailman valkokankaille. Kansainvälistä projektia on ihan päivästä yks asti oltu tekemässä, Samuli Hahl vakuuttaa.

Internet mahdollistaa

Joukkorahoittaminen on muillakin elokuva-alan ihmisillä mielessä.

Suomen elokuvasäätiön tiedottaja Reetta Hautamäki uskoo, että osasyy joukkorahoituksen kasvaneeseen suosioon on yhteisöllisyys.

– Joukkorahoituksessahan tarkoitus ei ole vain antaa rahaa projektille, vaan päästä siihen syvemmälle mukaan, ennen kuin se edes valmistuu. Se yhteisöllinen kokemus ja elokuvan maailman omaksi kokeminen voi saada ihmiset sijoittamaan rahaa. Tätä ei ole aikaisemmin voitu tehdä, kun ei ole ollut verkkomaailmaa samalla tavalla käytettävissä, Hautamäki pohtii.

Hautamäki erottaa, että esimerkiksi Amerikassa joukkorahoituskamppanjat voivat olla keskitetty indie-elokuville, jotka eivät ehkä tähtääkään maailmanlaajuisille elokuvakankaille. Joukkorahoitus voi toisaalta antaa elokuvalle paljon muutakin, kuin rahaa.

– Esimerkiksi Iron Skyn kohdalla kyse ei ole vain rahankeräämisestä, vaan myös yleisöpohjan laajentamisesta, kertoo Reetta Hautamäki.

Rootless tulisi olemaan genre-elokuva, mikä tarkoittaa puhtaasti yhdessä lajityypissä pysyvää elokuvaa. Tässä tapauksessa toimintaa.

Genre-elokuvien menestystä ei ehkä mitatakaan rahassa.

– Esimerkiksi genre- tai pienien taide-elokuvien menestystä ei voi mitata sillä rahalla, minkä ne tuottavat, vaan niiden arvot löytyvät muualta, esimerkiksi taiteellisesta sisällöstä, tähdentää Suomen elokuvasäätiön tiedottaja Reetta Hautamäki.

Pohjois-Karjalasta maailmalle

Reetta Hautamäki Suomen elokuvasäätiöstä pitää Pohjois-Karjalaa kiinnostavana kansainvälisillä markkinoilla. Kaunis luonto ja ammattitaitoinen työskentely ovat ehdottomia valttikortteja.

Itä-Suomen elokuvakomission projektipäällikkö Niina Myllerin mielestä elokuvaprojektilta vaaditaan ainakin omaperäisyyttä, verkostoja, ja hyvä markkinointisuunnitelma, jotta se voi tulla laajasti ihmisten tietoisuuteen.

– Jos tekijä on lahjakas sekä rohkea, ja tekee omaperäistä juttua, niin kyllä se leviää kulovalkean tavoin, Myller rohkaisee.

Rootlessin käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis. Valkonen pitää mahdollisena lopullisen käsikirjoituksen valmistumista vuoden 2017 Cannesiin mennessä, jolloin elokuvaa olisi helpompi markkinoida kokonaisena tuotteena. Tämän kevään Cannesissa käynti mahdollisti tapahtuman toimintatapoihin tutustumisen.

– Ensi vuonna kun lähdetään, tiedämme täysin, mitä valmistella etukäteen ja kuinka saada tehokkain hyöty irti reissusta, Johannes Valkonen kertoo.