Britit kyllästyneet taustamusiikkiin - Marks & Spencer kieltää musiikin vaateliikkeissään

Brittimedian mukaan taustamelu on alkanut ärsyttää erityisesti suurkaupungeissa asuvia. Kauppojen ja ravintoloiden taustamusiikki halutaan kieltää tai hiljentää.

kulttuuri
Marks & Spencer kauppa.
Marks & Spencer aikoo hiljentää vaate- ja kodintarvikemyymälänsä seuraavien viikkojen aikana.Martin Beekman / EPA

Yksi Iso-Britannian johtavista vähittäiskauppaketjuista, Marks & Spencer, aikoo hiljentää vaate- ja kodintarvikemyymälänsä seuraavien viikkojen aikana. Sen jälkeen niissä ei soi taustamusiikki lainkaan. Brittilehti The Telegraph kertoo uutisessaan, että musiikkikielto perustuu asiakaspalautteeseen.

Musiikista tulee meille hyvin vähän palautetta.

Laura Ruuskanen

Suomessa Marks & Spencerillä on toimintaa S-ryhmän kumppanina seitsemällä paikkakunnalla. Liikkeellä on oma osastonsa Helsingin Sokoksella.

Suomen Marks & Spencerin ketjujohtajan Laura Ruuskasen mukaan Suomeen ei ainakaan vielä kaavailla musiikin täyskieltoa.

Marks & Spencer johtaa ulkomailla toimivia liikkeitään erillään brittitoiminnoista.

– Meillä on taustamusiikin soittolista, jonka Marks & Spencer on hyväksynyt. Sen toimittaa heidän suosittelemansa yhteistyökumppani.

– Musiikista tulee meille hyvin vähän palautetta. Ja se vähä, mitä tulee, on myönteistä, Laura Ruuskanen sanoo.

Suomalaisia riipii joulumusakki

Suomalaiset eivät ole vielä heränneet taustamusiikin vastustamiseen. Asia puhuttaa kaupojen kohdalla lähinnä joulun alla. Joulumusiikki on paljolti samaa kaikissa kauppaliikkessä ja monien jouluostoksia tekevien kipuraja ylittyy nopeasti.

Aina jonkun mielestä joulumusiikki alkaa soida liian aikaisin.

Ralf Nyberg

– Jouluna tulee palautetta lähinnä siitä, että pitikö ne joululaulut jo nyt panna soimaan, HOK-Elannon tiedotuspäällikkö Ralf Nyberg.

– Aina jonkun mielestä joulumusiikki alkaa soida liian aikaisin.

Suomessa sekä ravintolayleisön tai kauppakeskusten ostajien tuottama taustahäly saattaa ylipäänsä olla hiljaisempaa kuin vaikkapa Englannissa. Väkeä on täällä vähemmän ja kulttuuri suosii vaimeaa puhetta. Silloin musiikinkaan ei tarvitse soida niin äänekkäästi.

– Huomasin juuri Lontoossa käydessäni, että taustamelu siellä on aivan toista luokkaa kuin täällä, Ruuskanen kertoo.

– Äänen taso oli välillä häiritsevä niin kauppakeskuksissa kuin lounaspaikoissakin.

Kampanjalla taustamusiikkia vastaan

Britanniassa kampanjoivien järjestöjen mukaan ravintola-asiakkaille on suotava mahdollisuus nauttia ruoasta ja keskustelusta. Tarpeeton musiikki häiritsee muita aistinautintoja.

Suomalaiset sen sijaan syövät ruokansa kiltisti musiikin tahtiin, kertoo HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen.

– Meillä ajatellaan enemmänkin niin, että musiikki luo tunnelmaa ja on osa ravintolan konseptia.

– Joskus hiljaisista ravintoloista tulee palautetta, että naapuripöydän keskustelun kuuleminen on kiusallista, Heinonen kertoo.

Taustahälyn vastustajat käynnistävät laajan kampanjan Iso-Britanniassa heinäkuussa. Kampanjassa ehdotetaan musiikin soittamisen lopettamista ruokaravintoloissa ja äänenvoimakkuuden vähentämistä taustamusiikkia soittavissa pubeissa. Kampanja kohdistetaan erityisesti suurten ketjujen ravintoloihin.