1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Finnkino uudistaa lippulaivaansa, mutta jättimäistä IMAX-elokuvasalia ei vieläkään tule

Suomen suurin elokuvateatteriketju Finnkino päättää lippulaivansa Tennispalatsin vuosia kestäneen remontin suurimman salinsa täysuudistukseen. Elokuvateatteriin saadaan uutta tekniikkaa kolmiulotteisesta äänentoistosta laserprojektoriin.

elokuvat
Ihmisiä menossa elokuviin Helsingin Tennispalatsissa.
Yle

Finnkinon uudessa salissa pyritään tarjoamaan entistä suurempi elokuvateatterikokemus Dolby Atmos -äänentoistolla ja tarkalla laserprojektorilla. Elokuvateatteriketju lupailee uuden ilmeen saavan salin mukautuvan myös esimerkiksi elokuvaan sopivilla valaistuksella.

– Tennispalatsi on pitkään odottanut uudistusta. Maailmalla on ollut pitkään trendinä teknispainotteiset teatterit. Jos verrataan rakennuskustannuksia tavallisen teatterin uudistamiseen, hintalappu on kymmenenkertainen, sanoo Finnkinon tekninen päällikkö Ari Saarinen

Tennispalatsi 1 -salin ohjelmisto pysyy samana kuin ennenkin, eli luvassa on elokuvia toimintaspektaakkeleista kotimaiseen elokuvaan. Lippujen hinnat saliin kuitenkin kallistuvat noin kolmesta viiteen euroon. Esimerkiksi perjantain 3D-elokuvan iltanäytöksen lippu maksaa nykyisin 14 euroa.

Sama konsepti saatetaan tuoda tulevina vuosina myös Finnkinon muihinkin elokuvateattereihin Suomessa.

Suomeen on odotettu pitkään IMAX-teatteria, mutta sellaista ei vielä ole tulossa. Naapurimaista Ruotsista, Virosta ja Norjasta teatterit jo löytyvät.

Erityisesti Hollywood-elokuvia suunnitellaan nykyään IMAX-kokemukseen. IMAX-teattereissa on erimerkiksi jättimäinen, kovera valkokangas, ja penkit on aseteltu tarkkaan ja normaalia lähemmäs kangasta. Teho korostuu entisestään 3D-elokuvissa. IMAX-teatteri rakennetaan lisenssillä.

Mikään Finnkinon nykyinen olemassa oleva sali ei ole tarpeeksi korkea IMAX-tekniikalle. Finnkinolla IMAX-teatteria pohditaan kuitenkin jatkuvasti.

– Se vaatisi luultavimmin uuden teatterin, sanoo Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm.

Lue seuraavaksi