Hyppää sisältöön

Kadoksissa ollut juomaresepti löytyi – kuusenkerkästä tehdään muutakin kuin siirappia

Menossa on paras kuusenkerkkien keruuaika. Kuusenkerkässä on isot mahdollisuudet muuhunkin kuin siirapiksi ja yskänlääkkeeksi. Tulevaisuudessa siitä voidaan valmistaa jopa uutta kansallisjuomaa, sillä viisi vuotta etsinnässä ollut salainen juomaresepti löytyi.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Kuusen nuori verso, pehmeä kuusenkerkkä on syötäväksi kelpaava. Sitä voi käyttää mausteena sekä siitä voi valmistaa myös yskänlääkettä ja teenkaltaista juomaa. Kuusenkerkkä mielletään superfoodiksi (siirryt toiseen palveluun), sillä ne sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja.

Parhaillaan on menossa paras kuusenkerkkien keruuaika, joka kestää aina juhannukseen saakka.

– Tänä vuonna kerkkäsato on mehevä ja hyvännäköinen, kertoo Paltamossa Kontiomäellä Minimeijeri-yritystä pyörittävä Raija Kauppinen.

Kauppinen on tuotekehittelijä ja toimitusjohtaja, ja valmistaa yhden naisen yrityksessä kuusenkerkistä siirappia sekä kuohujuomaa. Siirappia voi valmistaa kahdella eri tavalla, niin sanotulla aurinkomenetelmällä tai uuttamalla.

Kerkkäsato on mehevä ja hyvännäköinen.

Raija Kauppinen

– Esimerkiksi uutoksessa kerkät ja vesi ovat padassa, ja monien vaiheiden jälkeen vettä haihdutetaan pois keittämällä ja lisätään sokeria. Vettä haihdutetaan pois sen mukaan, kuinka paksuksi uutos halutaan, opastaa Kauppinen.

Ohjeita siirapin valmistamiseen löytyy useilta nettisivustoilta.

– Yhden ohjeen mukaan siirapin valmistukseen tarvitaan 5 litraa vettä ja 2 litraa kerkkää. Siitä valmistuu eri vaiheiden jälkeen noin 3 litraa uutosta, jota haihdutetaan puoleen ja lisätään sokerit, niin saadaan se siirappi, kertoo Kauppinen. 

Siirappi sopii mihin vain

Kysyttäessä tulevaisuuden suunnitelmia Raija Kauppisen katse kohdistuu ammattikeittiöihin.

– Nyt on menossa luonnosta-buumi. Uskon, että taitavat keittiömestarit löytävät siirapille käyttökohteita. Se on monimuotoinen ja sopii lämpimiin ruokiin, jälkiruokiin ja aivan mihin vain. Sitä voi uuttaa myös öljyyn, jolloin saadaan metsän maku.

Raija Kauppisen mielestä kuusenkerkkäsato on mehevä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kuohujuoman valmistaminen on aivan toinen maailma ja ohjeet sen valmistamiseen jäävät hymyn taakse piiloon.

– Olen vahvojen makujen ihminen ja yksi kuohujuomapullo sisältää kerkkäuutosta enemmän kuin puolet, sanoo Kauppinen.

– Kerkkäjuoman kohdalla minulla on paljon ajatuksia. Kuohuvaa juomaa voi käyttää ihan sellaisenaan. Ja sitten olen etsinyt yhtä reseptiä viisi vuotta ja löytänyt sen. Siinä yhdistyy juomapuolella kaksi asiaa, joista en halua kertoa sen enempää kuin sen, että tällainen kansallisjuoma on muualla kuin Suomessa, sanoo Raija Kauppinen salaperäinen Mona Lisa -hymy kasvoillaan.

Kauppisen tavoitteena on saada kuusenkerkkäkuohuva tarjolle Linnan juhliin.

Luvanvarainen luonnontuote

Kuusenkerkän säilytys keruun jälkeen on tärkeää. Erityisesti on varottava juuri kerättyjen kerkkien lämpenemistä ja niiden pakastaminen olisikin aloitettava mahdollisimman nopeasti, alle kahdessa tunnissa.

Nyt kuluva vuosi on tärkeä kuusenkerkän tulevaisuuden kannalta.

Olen etsinyt yhtä reseptiä viisi vuotta ja löytänyt sen.

Raija Kauppinen

– Ensin on kehitettävä hyvä tuote ja löydettävä siitä kiinnostuneet ihmiset, jotka voivat olla Suomessa tai ulkomailla, jonka jälkeen täytyy organisoida keruu. Tämä vuosi on juuri se, jolloin kartoitetaan mitä ongelmia on keräämisessä ja keruun jälkeisessä säilönnässä, jotta ensi vuonna päästää isompiin lukuihin, kertoo Kauppinen.

Kuusenkerkän kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, eli siihen on aina saatava maanomistajan lupa.

– Metsänomistajat voisivat itse kerätä niitä ja siinä olisi yksi mahdollisuus kasvattaa metsänjalostusta, sanoo tuotekehittelijä ja toimitusjohtaja Raija Kauppinen.