1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Yritys haluaa pelastaa meren asukit muovijätteeltä – kehitti syötäviä olutpakkauksia (video)

Syötävät olutpakkaukset tehdään oluen valmistuksessa käytetystä vehnästä ja ohrasta. Ne puristetaan six packien pakkaamiseen käytettäviksi muovirenkaiksi.

Uutisvideot: Yritys haluaa pelastaa meren asukit muovijätteeltä
Uutisvideot: Yritys haluaa pelastaa meren asukit muovijätteeltä

Oluttölkkien paketoimiseen käytetyt muovirenkaat aiheuttavat laajaa vahinkoa merien asukkaille. Linnut, merikilpikonnat ja muut merieläimet sotkeutuvat renkaisiin tai erehtyvät pitämään niitä ruokana.

Unescon mukaan yli miljoona merilintua ja 100 000 merinisäkästä kuolee muovijätteeseen vuosittain.

Pieni floridalainen olutyritys yrittää nyt ratkaista ainakin osan ongelmasta. Se on kehittänyt biohajoavia, syötäviä pakkauksia sixpackien kokoamiseen.

– Yli 150 panimoa on ottanut minuun yhteyttä ja haluaa alkaa heti käyttää pakkauksia, kertoo Saltwater Breweryn omistaja Chris Gove Reutersille.

Joukossa on mediatietojen mukaan muun muassa tanskalainen Carlsberg, mutta pakkauksien valmistaja ei vahvista tietoa. Keksinnöllä voisi olla merkittävä vaikutus meriluontoon, mikäli olutpanimot vaihtavat syötäviin pakkauksiin.

Syötävät olutrenkaat tehdään oluen valmistuksessa käytetystä vehnästä ja ohrasta. Käytetyt jyvät myydään yleensä karjan rehuksi. Saltwater Brewery kuitenkin käsittelee jyvät lisäaineilla. Sen jälkeen ne puristetaan renkaan muotoon.