1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yläkoulusta suoraan yrittäjäksi – tavoitteena miljoonan liikevaihto

Vantaalainen 21-vuotias Teemu Nikkanen ryhtyi puutarha-alan yrittäjäksi heti yläkoulun jälkeen. Tänä vuonna hänen yrityksensä tavoittelee miljoonan euron liikevaihtoa.

Kotimaan uutiset
Teemu Nikkanen kukkia sylissään.
Vantaalainen 21-vuotias Teemu Nikkanen tekee pitkää päivää kukkakaupassaan. Olli-Pekka Kursi / Yle

Vantaalla sijaitsevan puutarhamyymälän toimipisteissä riittää tällä viikolla työtä yötä myöten. Työntekijöiden tehtävänä on valmistella kaikkiaan noin 30 000 kukkaa myyntikuntoon ennen viikonlopun valmistujaisjuhlasumaa. Urakkaan osallistuu myös yrityksen 21-vuotias toimitusjohtaja Teemu Nikkanen.

Nuoresta iästään huolimatta puutarha-ala on tuonut Nikkaselle toimeentulon jo kymmenen vuoden ajan. Yläkoulussa paikoillaan istuminen ei sopinut aktiiviselle nuorukaiselle ja lukihäiriökin vaikutti keskittymiseen.

Sen sijaan nurmikoiden leikkaaminen maistui ja oma opettajakin antoi teini-ikäiselle Teemulle mahdollisuuden suorittaa opintoja työn ohessa jo yläkoulussa.

Siinä missä kaveripiiri hakeutui opiskelemaan yläkoulun jälkeen, Nikkanen ryhtyi yrittäjäksi.

– Voin sanoa, että paljon on opittu ja paljon on opittavaa tässä työn ohessakin.

Kokeneet yrittäjät neuvoivat Nikkaselle malttia

Teemu Nikkanen kertoo paiskivansa töitä ainakin 15 tuntia päivässä sesonkiaikoina. Vaikka työ verottaa vapaa-aikaa, on Vihervimma-yritys kasvanut tasaiseen tahtiin nuoren toimitusjohtajansa vauhdissa. Toiminta on laajentunut ja toimintamuodot monipuolistuneet. Kesäsesongin aikana yritys työllistää 15 henkilöä. Tämä näkyy myös rahavirroissa.

– Vuonna 2008 kun aloitin osakkaana, liikevaihto oli noin 200 000. Tämän vuoden tavoitteena on noin miljoonan euron liikevaihto.

Tästä huolimatta Nikkanen myöntää, että nuoruuden innossaan hän teki myös huonoja laajentamispäätöksiä. Niitä oppirahoja Nikkanen on maksanut myöhemmin, vaikka yrityksen kulurakenne onkin hänen mukaansa saatu nyt tasapainoon.

– Oli minulla hyvä suunnitelma, mutta peruskoulun matematiikka ei ihan riittänyt sen suunnitelman loppuun asti viemiseen.

Paljon on opittu ja paljon on opittavaa tässä työn ohessakin.

Teemu Nikkanen

Kokeneemmat yrittäjät kehottivat Nikkasta olemaan maltillisempi ja kaverit opettivat Nikkaselle viime talvena talousoppia ja kulunhallintaa. Kompastuksista huolimatta Nikkanen on tyytyväinen tekemiinsä ratkaisuihin. Ilman isohkoja laajennuksia yritys saattaisi edelleen olla paljon pienempi toimija, hän laskeskelee.

Nousukausi kauhistuttaa nuorta yrittäjää

Teemu Nikkanen toteaa olleensa yrittäjä koko sen ajan, kun Suomessa on puhuttu taloudellisesta taantumasta. Hän ei kuitenkaan koe, että se olisi näkynyt erityisellä tavalla yrittäjän arjessa. Nikkasen mukaan ihmiset ovat alkaneet käyttää viime aikoina taas rohkeammin rahaa, koska lamasta ei ole enää puhuttu niin paljon.

Ajatus nousukaudesta ja siitä, että ihmisillä olisi vieläkin enemmän varaa ostaa kukkia ja muita puutarhatuotteita, vähän naurattaa ja kauhistuttaakin pitkää päivää tekevää Nikkasta.

– Sitten minun pitää kyllä oppia enemmän jakamaan työtehtäviä myös muille.

Lue seuraavaksi