Poikkeuksellinen tilanne Espoossa: Satamissa vapaita venepaikkoja

Espoon Suomenojan ja Svinön venesatamissa on vielä kesäkuun alussa viitisenkymmentä kaupungin venepaikkaa vuokraamatta. Isojen veneiden paikat ovat normaaliin tapaan täynnä.

Kotimaa
Venesatama
Kaupungin venepaikkoja on vuokraamatta Espoossa. Esa Huuhko / Yle

Espoon venesatamapäällikkö Lennart Peterson pitää poikkeuksellisena, että kaupungin venepaikkoja on vuokraamatta vielä kesäkuun alussa. Vapaana on noin 30 paikkaa Suomenojan venesatamassa ja parikymmentä paikkaa Svinön venesatamassa.

Kaikki vapaat paikat ovat pienehköjen veneiden paikkoja. Isojen veneiden paikat ovat normaaliin tapaan jo käyneet kaupaksi.

Peterson ei usko huhuihin, että kiinnostus Suomenojan venepaikkoihin olisi heikentynyt Suomenojaan suunnitellun voimakkaan rakentamisen vuoksi. Svinön vähentyneen kiinnostavuuden hän arvelee johtuvan sataman syrjäisestä sijainnista.

"Kyllä lähialueella veneet liikkuu"

Huonon taloustilanteenkaan Peterson ei arvele vaikuttaneen veneilyhaluihin.

– Minulla on sellainen mutu-tuntuma, että ehkä lähisaarissa veneillään jopa enemmän. Ehkä se talous näkyy enemmän tuolla pitkissä ulkomaan matkoissa, mutta kyllä mielestäni varsinkin meidän ulkoilusaaria käytetään melko aktiivisesti ja kyllä tässä lähialueella veneet liikkuu, sanoo Peterson.

Espoon suosituimmissa venesatamissa paikat menevät Petersonin mukaan samaa tahtia kuin niitä vapautuu. Niihin pääsee parhaiten kiinni, jos on jo saanut paikan jostain muusta satamasta ja hakee sitten venepaikan vaihtoa.

– Vaihdot käsitellään aina ennen kuin otetaan uusia hakijoita jonosta, vihjaa Peterson.

Vaihtuvuus Espoon venesatamissa on keskimäärin 10 prosentin luokkaa vuosittain. Suosituimmissa satamissa kuten Haukilahessa vaihtuvuus on viiden prosentin tasolla eli siellä vapautuu noin viisi kaupungin venepaikkaa vuodessa.