Hillan varhaisesta kukinnasta aikainen sato tai kato

Pohjoisten jänkien herkku hilla kukkii ennätysmäisen aikaisin. Lapissa kukinta alkoi jo toukokuun puolivälissä ja jatkuu runsaana. Aikainen kukinta voi antaa aikaisen, ellei halla pane hillaa.

Kotimaa
hilla lappi
Hilla kukkii runsaana rovaniemeläisellä jängällä 2.6.2016. Uula Kuvaja / Yle

Valkeat hillankukat kirjovat avojänkää Rovaniemellä. Näyttää kuin mättäillä olisi lunta. Nyt on meneillään kukinnan huippu vaikka on vasta kesäkuun alku.

Erikoistutkija Risto Jalkanen Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että katselemallemme jängälle tulee hyvinkin ämpärillinen tai useampi hillaa. Tulee, jos kaikki menee hyvin.

Jo toukokuun puolivälissä nähtiin ensimmäiset hillankukat Lapin eteläosissa. Tutkijan mukaan ajankohta on varhainen ja sikäli riskaabeli.

– Kyllä tämä varmasti yksi aikaisimpia on, normaalisti kukinta ajoittuu kesäkuun puoleen väliin.

Mitä hyvää ja aikaisessa kukinnassa on? Jos hallaa ja ukkosmyrskyjä raekuuroineen ei tule ja pölyttäviä kukkakärpäsiä, kimalaisia ja muita hyönteisiä lentelee hillankukasta hillankukkaan jängillä, niin marjasadosta voi tulla runsas.

Lämmin ja pölyttäjät antavat satoa

Jos sääriskit toteutuvat ja pölyttäjistä on pula, sadosta tulee kehno. Jalkasen mukaan aikaisessa varhaisuuteen liittyy tavattomia riskejä.

– Meillä Lapissa hillankukka voi tuhoutua monella tavalla, halla vie yhdessä yössä kaiken.

Lähiviikot ratkaisevat hillasadon. Halla uhkaa myös raakilevaihetta. Jos kaikki menee nappiin niin koska nyt kukkiva hilla kypsyy? Erikoistutkija Jalkasen mukaan 70- ja 80-luvuilla arvioitiin, että hilla kypsyy 40–42 päivän kuluttua kukinnasta. Nyttemmin lämpimimpien kesien valossa kypsyminen voi olla nopeampaa.

– Sanotaan, että 36 päivää ehkä eli kuusi viikkoa siitä kukinnasta, niin voi olla, että selvästi niin kuin ensimmäisellä puoliskolla heinäkuuta varmasti päästään keräämään, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen.