Sianlihan hinta noussut Saksassa – paremmat ajat Suomenkin sikatilallisille?

Tuottaja saa sianlihasta Saksassa nyt huomattavasti parempaa hintaa kuin vielä huhtikuun alussa. Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö on toiveikas, että hinnannousu vaikuttaa tämän vuoden aikana myös Suomessa.

talous
sika
Pasi Takkunen / Yle

Saksassa tapahtunut sianlihan tuottajahinnan nousu herättää toiveita Suomen sikatilallisissa. Hinta on kohonnut huhtikuun lopun jälkeen kaksikymmentäviisi senttiä eli viidenneksellä.

– Saksa on suurimpia sianlihan tuotantomaita eli sen tuottajahintaa seurataan. Matalimmillaan hinta oli 1,2 euron paikkeilla, Suomen sikatilallisten puheenjohtaja, huittisilainen Martin Ylikännö sanoo.

Kiina vetää?

Suomen keskihinta on Ylikännön mukaan tällä hetkellä noin 1,4 euroa, joten Saksan hintataso on noussut tästä ohi. Keväällä Saksan hintataso tosin oli huomattavasti Suomen hintojen alapuolella.

Martin Ylikännö, Suomen Sikayrittäjät ry:n pj., eurovaaliehdokas (kesk.)
Martin Ylikännö sikalassaan.Antti Laakso / Yle

– Odotamme mielenkiinnolla, miten tämä vaikuttaa Suomeen. Ilmeisesti Kiinaan on alkanut mennä tavaraa; toivotaan että tämä jatkuu. Venäjän rajojen sulkeuduttua ei ole löytynyt korvaavia markkinoita. Lisäksi monissa maissa kuten Espanjassa on huomattavaa sianlihan ylituotantoa, Ylikännö sanoo.

Hintamuutoksia syksyllä?

Martin Ylikännö arvioi, että Saksan hinnannousu voi tuoda lisää tuloja myös suomalaisille siankasvattajille – mutta aikaisintaan syksyllä. Kaupan ja lihatalojen kanssa tehdyt aiemmat sopimukset ovat voimassa vielä kuukausia.

Saksa on suurimpia sianlihan tuotantomaita eli sen tuottajahintaa seurataan.

Suomen sikatilallisten puheenjohtaja Martin Ylikännö

– Suomessa on myös noin 11–12 miljoonaa kiloa pakkasessa varastossa. Vaikka se on vain viisi prosenttia vuosituotannosta, se vaikuttaa, Ylikännö sanoo.

Monien sianlihantuottajien taloustilanne on viime aikoina ollut heikko, ja osa yrittäjistä on ajautunut talousvaikeuksiin.