1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tietovuotaja Edward Snowden vieraili Finlandia-talolla videostriimin välityksellä – "Suomen tiedustelu tehokasta"

Snowden sanoo katuvansa vain sitä, ettei tuonut laittomuuksia aiemmin julkisuuteen.

Kotimaan uutiset
Edward Snowdenin videostriimi Berliinissä.
Edward Snowdenin videostriimi näytettiin torstaina myös Berliinissä.Sophia Kembowski / EPA

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden osallistui torstaina videostriimin välityksellä Laatukeskuksen järjestämään kansainväliseen kongressiin Finlandia-talolla.

Snowden puhui runsaat puoli tuntia kansainväliselle yleisölle. Videolla Snowdenin olinpaikkaa ei voinut tunnistaa. Tausta oli yksivärinen, eikä mitään yksityiskohtia näkynyt. Snowden asuu nykyisin väliaikaisen turvapaikan turvin jossain päin Venäjää.

Esityksessään Snowden arvosteli Yhdysvaltain tiedusteluelinten ohella muidenkin maiden tiedustelupalveluja, muun muassa brittiläistä GCHQ:ta. Suomalaisesta tiedustelusta hän mainitsi, että se on tehokasta, vaikka toimiikin pienellä budjetilla.

Snowdenilta kysyttiin tilaisuudessa, katuuko hän toimintaansa. Ainoa mitä Snowden myönsi katuvansa on, että hän luotti liikaa viranomaisiin, eikä tuonut havaitsemiaan epäkohtia ja laittomuuksia aiemmin julkisuuteen.

Snowden: Kansalaisille ja kongressille valehdeltiin

Snowden kertasi tilaisuudessa tapahtumia, jotka johtivat siihen, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle ja turvallisuuspalvelu NSA:lle työskennellyt tietotekniikka-ammattilainen toimitti tiedotusvälineille suuren määrän huippusalaisia asiakirjoja vuonna 2013.

Snowden kertoi pettyneensä työnantajiinsa, jotka keräsivät salaa suuria määriä tavallisten yhdysvaltalaisten puhelutietoja ja seurasivat heidän netinkäyttöään - siitäkin huolimatta, ettei heitä epäilty rikoksista.

Tiedustelun kohteena olivat terroristien ja rikollisten sijaan usein esimerkiksi toimittajat ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Ajan myötä Snowdenin epäluottamus maansa viranomaisiin kasvoi. Hänen mielestään viranomaiset rikkoivat Yhdysvaltain lakia, perustuslakia ja kansainvälistä lakia.

Snowdenin lojaaliutta kotimaansa viranomaisia kohtaan murensi myös tapa, jolla NSA ja CIA puolustuvat toimiaan. Viranomaiset valehtelivat kansalle ja kongressille kertoessaan toimistaan, hän sanoi.

Lue seuraavaksi