Tähtisolisteja ja palaneita keikkabusseja – Seinähullut veljekset miehen ikään

Viihdeorkesteri Seitsemän seinähullua veljestä juhlii 50-vuotista taivaltaan. Yhtyeen solisteina on kuultu lukuisia iskelmämusiikin isoja nimiä Irwinistä Lea Laveniin.

viihde
Veljeksistä Pentti Oskari Kangas, Risto Purhonen, Arto Hyötyläinen, Raikke Smedberg ja Takku Ylinen valmistautuivat terassilla juhlakonsertteihin.
Veljeksistä Pentti Oskari Kangas, Risto Purhonen, Arto Hyötyläinen, Raikke Smedberg ja Takku Ylinen valmistautuivat terassilla juhlakonsertteihin.Jouni Koutonen / Yle

Huumorimusiikistaan ja estradiviihteestään tunnettu kokoonpano toimii edelleen aktiivisesti ja juhlii puolta vuosisataansa viikon mittaisella juhlakeikkaputkella Turussa.

Samanikäisiä yhtyeitä ei liene maassamme muita, joskin esimerkiksi vuosia telakalla ollut, vielä vanhempi Dallapé on elvytetty uutena kokoonpanona.

Seitsemän seinähullua veljestä muodostui hieman sattumankauppaa, neljän opettajan voimin.

Ensitahdit, tosin eri nimellä, soitettiin jo 1960-luvun puolivälissä Opettajavalmistuslaitoksen talvipäivillä. Alun perin oli tarkoitus keikkailla muutamana kesänä ennen päätymistä "kunniallisiin" töihin.

– Ajateltiin, että opettajaksi pääsee koska tahansa kun on paperit taskussa. Oltiin iloisia, vikkeliä poikamiehiä! Olin vähän soittajanretku, luopio koko suvussa. Onneksi tuli tämmönenkin päätös aikanaan tehtyä, enkä voi muuta kuin nauttia elämästäni ja sen tuomista hedelmistä, tuumaa Pentti Oskari Kangas.

Vaikka veljeksiä on kaikki vierailevat tähdet mukaan lukien ollut kaikkiaan nelisenkymmentä, hyörii nykyisinkin lavalla lähes alkuajoista mukaan tulleita soittajia. Esimerkiksi Arto Hyötyläinen hyppäsi heti valkolakin saatuaan mukaan 41 vuotta sitten, ja Takku Ylinen on kulkenut matkassa peräti 48 vuotta.

Kiekaiseva flikka kohosi kiintotähdeksi

Lukuisat suomalaisen iskelmämusiikin tähdet ovat olleet Seinähullujen solisteina, kuten Irwin.

Sanoin, että senkus kiekaset vaan flikka.

Pentti Oskari Kangas Lea Lavenista

Kankaan soittaessa Vexi Salmelle yhdisti tämä ”johtaja Goodmanille”, joka lähti oitis kesäkiertueen solistiksi. Asiasta sovittiin ennen kuin Irwin ampaisi hittilistojen kärkeen ja koko kansan tietoisuuteen kappaleellaanEn kerro kuinka joudun naimisiin, mutta diili piti eikä Ryysyrannan mies yrittänytkään hilata hintaa ylöspäin.

Lea Laven liittyi muonavahvuuteen päivä Irwinin jälkeen. Juuri Ruotsista piikomasta palannut neitokainen päätyi mukaan niin vauhdilla, ettei ehtinyt edes kotona käydä varustautumassa.

– Olimme juuri aloittamassa Irwinin kanssa kiertuetta kesäkuun toisena päivänä 1966 Alakosken lavalla. Hän tuli farkuissa ja viininpunaisessa poolopaidassaan paljain jaloin lavan taakse kysymään, saisiko hän laulaa. Sanoin, että senkus kiekaset vaan flikka. Flikka kiekaisi _Twilight Timen. S_anoin, että perkule vieköön, lähde mukaan! Kengät ostin hänelle myöhemmin, muistelee Kangas.

Menestyksekkään soolouran sittemmin tehnyt Lea Laven on edelleen Pentti Oskari Kankaan rakas ystävä. Laven nousee kahtena iltana lavalle Seinähullujen juhlaviikon aikana Turun Vaakahuoneella.

Muita Seinähullujen vierailevia tähtiä ovat olleet muun muassa Danny, Junnu Vainio, Sammy Babitzin, Jukka Kuoppamäki ja Sakari Kuosmanen. Yhtye on myös soittanut, tosin toisella nimellä, jopa itsensä Olavi Virran taustalla.

Tuulettavaa huumoria

Kaikkea melkein on tapahtunut.

Raikke Smedberg

Mittavan putken (1979-2007) Seitsemän Seinähullua teki myös Linnanmäen lavalla, jonne Uuden Iloisen Teatterin nokkamiehet palkkasivat yhtyeen housebändiksi. Yksi Jukka Virtasen aivoitus on pakko kaivaa yhä uudelleen esiin, ettei tule sanomista yleisön kanssa.

– Jokainen yhä osaa stemmat ja liikunnat. Jos joku vaikka sattuu katkaisemaan jalkansa, niin voi hypätä riviin. Jukka Virtasen ideasta Värttinästä tuli Räppänä, ja se oli Linnanmäellä sen kesän suosikki. Kansanmusiikkiyhtye Räppänä tuulettaa, hekottelee Risto Purhonen.

Suomea pitkin poikin ajaessa sattuu ja tapahtuu tietenkin niin lavalla kuin keikkabussissakin.

– Bussissa on ollut nukketeatteria, siellä on pelattu korttia ja bingoa… Yhdessä bussissa oli sauna, että on saunottu, ja pari bussia on poltettu. Että kaikkea melkein on tapahtunut, ynnäilee Raikke Smedberg.