1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Cannesissa palkitun nyrkkeilyelokuva Hymyilevän miehen päähenkilö Olli Mäki: "Ottelun jälkeen oli kammottavaa"

Cannesissa mainetta niittäneen elokuvan Hymyilevä mies päähenkilöt Raija ja Olli Mäki olivat mukana elokuvan ensimmäisessä esityksessä keskiviikkona. Pariskunta ihasteli ajankuvaa, tarinaa ja pääosan esittäjiä. Esitys nosti mieleen myös muistoja. Nyrkkeilyn ammattilainen Pekka Mäki puolestaan piti nyrkkeilyn osuutta elokuvaan sopivana.

Olli, Pekka ja Raija Mäki Kuva: Ismo Vähäsarja / Yle

Elokuva kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen ja amerikkalaisen Davey Mooren MM-otteluun liittyvän tarinan. Mäki hävisi ottelun.  

Tuntuu kuin olisi elänyt sen hetken uudelleen, ajankuvaus oli tosi hyvä sanoo Raija Mäki. Hänen mukaansa kaikki elokuvassa olleet tarinat olivat totta.

– Oona Airola ja Jarkko Lahti olivat aivan ihania, esittivät roolinsa juuri niinkuin pitikin. 

Pariskunta tunnistaa elokuvan antamasta kuvasta myös promoottori Elis Askin, ystävän. Hänet elokuva näyttää päällepäsmärinä.

– Hän oli päsmäri, kertoo pariskunta kuin yhdestä suusta.

Hävitystä ottelusta ja Askistä jäivät Olli Mäelle huonot muistot.

– Kyllä se oli vähän häpeetä, se oli vähän kammottavaa. Siitä pääsi yli, kun naimisissa oltiin. Sillä oli paljon merkitystä, sanoo Mäki nyt. 

Elokuvan pääosaa näyttelevä Jarkko Lahti toi Raija Mäelle mieleen muistot ottelun ajalta.

– Hän oli aivan samanlainen, kuin Olli. Kaikki nämä  laihdutusjutut tulivat elävänä mieleen. Hän oli niin surkean näköinen valokuvissa, vesi tippui päältä, kun hän laihdutti saunassa.

"Nyrkkeilyä sopiva määrä"

Mäkien poika, promoottori ja nyrkkeilymies Pekka Mäki katsoi elokuvaa myös ammattinsa vinkkelistä.

– Nyrkkeilyhenkilöt olivat aidon oloisia kaikki, amerikkalaiset managerit ja  koko miljöö oli osattu ottaa  hyvin huomioon.

Elokuvassa oli hänen mielestään nyrkkeilyä sopivassa suhteessa, ja juoni vei koko ajan hyvin eteenpäin. Salillaan treenanneen Jarkko Lahden suoritusta Mäki piti hyvänä myös urheilullisesti.

– Jarkko teki kovan työn urheilijan roolissaankin. Hän laittoi itsensä likoon. Se näytti hyvältä.

Pekka Mäki pitää elokuvan antamaa kuvaa nuorena tapaaamastaan Elis Askista oikeana.

– Hän oli perusstadilainen kaveri, puhuu suoraan, heittää välillä aika tiukkaa läppää ja on välillä vähän töykeäkin.

Ask oli jo ottelun aikoihin omien amerikka-kokemustensa perusteella omaksunut Mäen mukaan oikean asenteen.

– Elokuvassa hän kertoo tyhjällä stadionilla Ollille, ettei ammattinyrkkeilyiltoja rakenneta donitsella eikä arvoilla. Urheilijankin pitää promota ja tehdä ottelujen eteen. Kyllähän MM-ottelu oli menestys katsojien suhteen ja muutenkin.  – Paitsi urheilullisesti.

Pekka Mäki ei kuitenkaaan yhdy ajatukseen siitä, että Olli Mäen rakastuminen olisi herpaannuttanut keskittymistä otteluun. Hän näkee elokuvassa toisaalla rakkautta  ja toisaalla nyrkkeilyottelun brutaaliutta.

– Ovathan rakkaus ja otteluun liittyvä taistelu, kamppailu ja vihanpito tunteina kaukana toisistaan. Ihan hyvin haistettu, leffan kannalta.