1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Älä koske näyttelyesineisiin!" – Museovieras pudotti näyttelyesineen lattialle kellomuseossa (video)

Kansallinen kellomuseo päätti muistuttaa museossa kuvatulla valvontakameravideolla vierailijoitaan siitä, miksi suurimpaan osaan museon näyttelyesineistä ei saa koskea.

Uutisvideot: "Älä koske näyttelyesineisiin!" – Museovieras pudotti näyttelyesineen lattialle kellomuseossa
Uutisvideot: "Älä koske näyttelyesineisiin!" – Museovieras pudotti näyttelyesineen lattialle kellomuseossa

Yhdysvaltalainen Kansallinen kellomuseo on julkaissut YouTube (siirryt toiseen palveluun)- ja Instragram-tileillään (siirryt toiseen palveluun) valvontakameran videon museovieraasta, joka ei halunnut noudattaa museon sääntöä siitä, että näyttelyesineisiin ei saa koskea.

Videolla näkyy museossa vieraileva pariskunta, jonka mies toistuvasti koskettelee museon seinällä roikkuvaa seinäkelloa, kunnes se putoaa lattialle. Video on kuvattu tiistaina Columbian kaupungissa, Pennsylvaniassa sijaitsevassa museossa.

Veistosmainen puinen kello on taiteilija James Bordenin valmistama. Hän lahjoitti sen museolle vuonna 1994 ja samana vuonna se voitti kansallisen design-palkinnon.

Mies ehkä halusi nähdä kellon käyvän

Kellomuseon johtaja Noel Poirier kertoi paikalliselle NBC-kanavan uutistoimitukselle (siirryt toiseen palveluun), että mies ilmeisesti yritti saada kellon käymään.

Museossa on esillä noin 13 000 esinettä ja suurin osa sen kelloista ei käy koko aikaa. Poirierin mukaan museon henkilökunta voi käynnistää kellon, jos vieraat haluavat nähdä sen käyvän. Poirier sanoi kuitenkin toivovansa, että vieraat eivät olisi oma-aloitteisia asiassa.

– Siihen on syynsä, miksi museot pyytävät, että ihmiset eivät koskisi esineisiin.

Poirierin mukaan tämä on ensimmäinen kerta hänen 10 vuoden museossa työskentelynsä aikana, kun hän muistaa vieraan vahingossa todella rikkoneen jotain. Hänen mukaansa ihmiset kuitenkin koskevat tavaroihin jatkuvasti.

– On ihmisiä, jotka koskevat museoesineitä, vaikka tekisimme mitä. Useimmiten kyse on aikuisista. Ihmiset uskovat, että lapset ovat pahimpia, mutta se ei ole totta, Poirier sanoi.

Kello voidaan korjata

Videolla näkyy, miten pariskunta yrittää kerätä lattialle pudonneita kellon osia, jonka jälkeen mies kävelee pois. Joissain tiedotusvälineissä on kerrottu, että mies olisi yrittänyt paeta huomaamatta paikalta, mutta Poirierin mukaan hän itse asiassa meni ilmoittamaan asiasta museon henkilökunnalle.

Poirier ei kertonut kuinka arvokas kello oli, mutta se on hänen mukaansa korjattavissa ja sen pitäisi olla jälleen näytteillä muutaman kuukauden päästä. Museo ei myöskään nostanut syytteitä pariskuntaa vastaan.

– Emme julkaisseet videota tarkoituksena häpäistä ketään. Emme halunneet, että heistä tuntuisi pahalta tai jahdatuilta lopputuloksena. Haluamme käyttää videota nimenomaan opetustarkoitukseen. Kun tulet museoon, noudata sääntöjä, Poirier sanoi.