yle.fi-etusivu

Jari Korkki: Uhkailua, kiristystä ja vihdoin lahjontaa – keskitetyn tuloratkaisun lyhyt oppimäärä

Torstaina maan hallitus teki vihdoin sen mitä siltä on jo pidemmän aikaa vaadittu eli löi pöytään viimeisen verokorttinsa, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

On ollut varsin kummallista seurata tätä yhteiskuntasopimuksen nimellä alkanutta ja sittemmin kilpailukykysopimukseksi muuttunutta saagaa. Etenkin sen niin sanottuja takarajoja. Tänäänkin olen lueskellut erilaista nälvintää iltalypsyistä ja takarajojen paukkumisesta.

Että tämmöistä tupoteatteria taas, kirjoitellaan.

Kaikille työmarkkinaneuvottelujen ammattilaisille on ollut koko ajan selvää, että ensimmäinen todellinen takaraja on Paperin työehtosopimuksen päättyminen tulevan syyskuun lopussa.

Olisi hyvä muistaa, ettei näitä takarajoja ole mikään taivaan herra säätänyt.

Jari Korkki

Hallitukselta, oppositiolta, medialta ja varmaan kansaltakin on päässyt unohtumaan, että koko ajan vaalivoittaja Juha Sipilän (kesk.) tavoitteena on ollut voimassaolevien sopimusten avaaminen.

Ei siinä sinänsä mitään pahaa, voi toki olla, että Suomi on niin surkeassa jamassa, että Sipilä on oikeassa. Voi olla, että sopimukset on pakko neuvotella uudelleen etuajassa, jotta Suomi saadaan nostettua suosta.

Silti olisi hyvä muistaa, ettei näitä takarajoja, esimerkiksi viime tiistain klo 16, ole mikään taivaan herra säätänyt. Itse ne työmarkkinaheput olivat sen sinne itselleen kirjoittaneet. Kuten Sipiläkin aiemmin aikaisempia takarajoja, silloin kun projekti oli vielä hallituksen vahvassa käsiohjauksessa.

Metallityöväen liiton valtuusto kokoontuu vasta ensi viikolla. Olen koko ajan ajatellut, että siinä taitaa olla puheenjohtaja Riku Aallon (sd.) todellinen takaraja.

No nyt sitten nähtiin uusin vaihe torstaina iltapäivällä eduskunnassa, kun hallitus ilmoitti hautaavansa ne kuuluisat pakkolait johonkin Atlantin syvänteisiin ja luopuvansa uhkaamistaan lisäleikkauksista.

Loppui uhkailu ja kiristys. Jäljelle jäivät lahjukset. Jos sopimus syntyy, hyvitetään työnantajilta palkansaajille siirtyvät palkkojen sivukulut (lue sotumaksut). Jos sopimukseen saadaan riittävästi väkeä, lahjukset kasvavat.

Pääministerin mukaan ne ovat nuppia kohden maksimissaan 150 euroa vuodessa, Veronmaksajien keskusliiton mukaan 60 euroa. Veronmaksajien Lehtinen näkyy selittävän eroa sillä, että hallitus laskee omalla erikoisella tavallaan uhattujen kiristysten tekemättä jättämisen nettovoitoksi.

En ota kantaa. Mutta sen olen kyllä pannut merkille, että ulkoministeri Timo Soini (ps.) on viime aikoina onnistunut pysyttelemään kaukana näistä hallituksen vaikeista tiedotustilaisuuksista. Nytkin Israelissa.

Pitää kohta kirjoittaa se otsikko, että Timo Soini tekee ensi viikolla lyhyen työvierailun Suomeen.

Sinänsä kilpailukykysopimuksen kisastudiossa on tunnelmaa kuin Las Vegasin kortinlätkintää katsellessa.

Nyt on Sipilällä kaikki pelissä. Kortit on katsottu ja ainakin ensi reaktio Palvelualojen ammattiliitosta oli myönteinen.

Veronkevennyksissä liikutaan oikeassa suuruusluokassa, kommentoi heti tuoreeltaan PAM:in puheenjohtaja Ann Selin (sd.)

Jos pitää veikata, tämä harjoitus on pulkassa perjantaina. Älkää ampuko pianistia, jos meni pieleen.

VAROITUS/DISCLAIMER:

Tässä kirjoituksessa esitetyt arviot saattavat olla lukuhetkellä vanhentuneet, koska kilpailukykysopimus on a) hyväksytty b) hylätty c) neuvottelut ovat katkenneet d) saaneet lisäaikaa e) aloitettu uudelleen f) jotain ihan muuta

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Holokausti

"Olet kuin kopio isästäsi" – 102-vuotias holokaustia paennut mies tapasi ensi kertaa veljenpoikansa

Zimbabwe

"Krokotiili" palasi kotiin maanpaosta - Syrjäytetty varapresidentti nousemassa Mugaben seuraajaksi

Metsätalous

UPM:n metsänhakkuut tyrmistyttivät rantanaapurit – hakkuista tutkintapyyntö poliisille

Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc oli oman aikansa megajulkkis ja oikeusmurhan uhri – nyt hänen dramaattiset kuulustelunsa on käännetty suomeksi