1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Yhdysvallat rajoittaa voimakkaasti norsunluukauppaa

Uudessa laissa on lukuisia poikkeuksia, mutta se rajoittaa norsunluun kauppaa osavaltiosta toiseen. Jopa 35 000 norsua joutuu vuosittain salametsästyksen uhriksi.

luonto
Kaksi norsua syöksyhampaat toisiaan vasten.
Norsuja Amboselin kansallispuistossa Keniassa.Dai Kurokawa / EPA

Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat torstaina säädöksen, joka kieltää suurelta osin norsunluun kaupan maan sisällä, erityisesti osavaltiosta toiseen.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin laittoman norsunluun markkina-alue Kiinan jälkeen. Uusi kielto perustuu presidentti Barack Obaman vuonna 2013 antamaan määräykseen laittoman eläinkaupan rajoittamisesta.

Afrikkalaisen norsunluun tuonti Yhdysvaltoihin kaupallisiin tarkoituksiin on ollut kiellettyä jo vuosikymmenten ajan, samoin kuin käsittelemättömän norsunluun maastavienti.

Yhdysvaltain kalastus- ja villieläinviraston mukaan uusi laki "rajoittaa merkittävästi" norsunluuesineiden myyntiä ja kuljettamista osavaltiorajojen ylitse. Kielto tulee voimaan 6. heinäkuuta.

Kiellossa useita poikkeuksia

Kiellossa on kuitenkin useita poikkeuksia. Se kieltää suurimman osan norsunluuesineiden kaupasta, mutta poikkeuksena ovat esimerkiksi jotkin "jo olemassa olevat valmistetut esineet", kuten soittimet, huonekalut ja tuliaseet, joihin on käytetty alle 200 grammaa norsunluuta ja jotka täyttävät myös eräät muut kriteerit.

Myös antiikkiesineet, siten kuin ne on määritelty uhanalaisia lajeja koskevassa lainsäädännössä, ovat poikkeus kiellosta. Antiikkiesineiden on muun muassa oltava yli 100 vuotta vanhoja.

Ihmiset saavat yhä myös pitää hallussaan norsunluuta, joka on laillisesti hankittua, eikä tällaisia esineitä ole vastakaan kiellettyä lahjoittaa tai antaa pois. Myös näyttelyesineet ja tieteelliseen käyttöön tarkoitettu norsunluu ovat poikkeuksia.

Jopa 35 000 norsua salametsästäjien uhriksi vuosittain

Kalastus- ja villieläinviraston mukaan laitonta norsunluuta on lähes mahdotonta erottaa markkinoilla olevasta laillisesta norsunluusta. Viraston mukaan norsunluun kysyntä on erityisesti Aasiassa niin suurta, että "se kuluttaa laillisen markkinoilla olevan tarjonnan hetkessä, ja sen jälkeen norsunluun salakuljettajat täyttävät vajeen laittomalla norsunluulla". Kiinassa norsunluuta käytetään paljon muun muassa perinteisessä lääketieteessä.

Yhdysvaltain viranomaiset rohkaisevat muita maita seuraamaan perässä lainsäädännön muuttamisessa. Ilmoitus uudesta kiellosta annettiin vain muutamia päiviä ennen kuin ulkoministeri John Kerry ja valtiovarainministeri Jack Lew vierailevat Kiinassa.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat ottaneet uuden kiellon tervetulleena vastaan, mutta esimerkiksi Kansallinen kivääriyhdistys NRA vastusti sitä.

NRA:n mukaan vaikka kielto auttaakin salametsästyksen ja norsunluun laittoman kaupan lopettamisessa, se ei auttaisi norsujen suojelua mitenkään, vaan sen sijaan tekisi lukuisten aseiden omistajien ja muiden ihmisten omaisuudesta arvotonta.

Afrikannorsuja arvioidaan olevan jäljellä luonnossa noin 450 000. Niistä noin 35 000 salametsästetään vuosittain pääasiassa juuri norsunluun vuoksi.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi