Clinton: "Trumpin valinta olisi Yhdysvalloille täysi tuho – maailmanpolitiikkaa ei hoideta kuin golfkenttää"

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton murskasi ulkopoliittisessa linjapuheessaan republikaanien Donald Trumpin johtajan kyvyt maanrakoon.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton kampanjoi New Yorkissa 18. huhtikuuta 2016.
Hillary Clinton kampanjoi New Yorkissa 18. huhtikuuta 2016. Justin Lane / EPA

Hillary Clinton sanoo Trumpin olevan vaarallinen niin Yhdysvaltain asevoimien kuin ulkopolitiikan johdossa. Clintonin mukaan Trumpin luonteenpiirteet, täysi tietämättömyys maailmanpolitiiikasta ja ristiriitaisten puheiden vaikutuksesta on yhdistelmä, jolla tämä tuhoaisi sekä republikaanien että demokraattien vuosikymmenien työn.

Clinton sanoi tajuavansa, miksi Venäjä ja Kiina jo tukevat Trumpin valintaa.

–Trump murtaisi Yhdysvaltain johtoaseman ja liittolaissuhteet niin, että Yhdysvaltain nykyiset ystävät olisivat Venäjän ja Kiinan poimittavissa.

Clinton oli koonnut puheeseensa useita sitaatteja Trumpin vuoden aikana lausumista kannoista ja osoitti niiden ristiriitaisuuden.

Clinton piti vaalikampanjansa ensimmäisen, vain ulkopolitiikkaan keskittyvän puheensa San Diegossa, Kaliforniassa.

Ensimmäisissä Clintonin kannattajien arvioissa puhetta pidettiin isänmaallisena ja tasapainoisena. Arvioiden mukaan Trump on nyt joutunut altavastaajan asemaan, kun hän joutuu reagoimaan tarkkaan muotoiltuihin asiakysymyksiin.

Esivaalikierros päättyy ensi viikolla

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalikierros päättyy ensi tiistaina äänestyksiin kuudessa osavaltiossa. Niistä tärkeimmät ovat Kalifornia ja New Jersey.

Demokraatit äänestävät vielä kesäkuun puolivälissa pääkaupungissa Washingtonissa, mutta tällä äänestyksellä ei ole ratkaisevaa merkitystä Clintonin ja Bernie Sandersin keskinäiseen tulokseen.

Yhdysvaltain presidentinaalit järjestetään marraskuun 8. päivänä.