1. yle.fi
  2. Uutiset

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmaisi viimein tukensa Trumpille

Eleen arvioidaan olevan askel kohti republikaanien yhdistymistä todennäköisen ehdokkaansa taakse.

USA:n presidentinvaali
Ryan puhuu
Kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan selvitteli suhdettaan Trumpiin tavattuaan hänet Washingtonissa 24.5.2016. Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Paul Ryan antoi torstaina pitkään odotetun ilmoituksensa tukea puolueen todennäköistä ehdokasta, liikemies Donald Trumpia maan tulevaksi presidentiksi.

Vielä toukokuussa Ryan ilmoitti, ettei ole vielä valmis tukemaan Trumpia.

Tuenilmaisun nähdään olevan askel siihen, että puolue yhdistyisi ristiriitaisia tunteita herättäneen ehdokkaansa taakse.

Ryan kertoi asiasta mielipidekirjoituksessa kotiosavaltiossaan Wisconsinissa julkaistavassa lehdessä (siirryt toiseen palveluun) päättäen pitkän itsetutkiskelunsa siitä, tukeako Trumpia huolimatta hänen riitaa haastavasta retoriikastaan tai näkemyksistään kauppaan ja maahanmuuttoon.

–Ei ole salaisuus, ettemme ole kaikista asioista samaa mieltä, eikä kannata teeskennellä ettei niin olisi. Ja aion edelleen ilmaista mielipiteeni, kun tunnen sille tarvetta.

–Mutta todellisuus on, että tavoitteidemme suhteen olemme enemmän samaa kuin eri mieltä, Ryan sanoi tuleviin presidentinvaaleihin viitaten.

Puhemies kertoi päätöksestään samaan aikaan kun demokraattien Hillary Clinton piti puhetta, jossa hän arvosteli seikkaperäisesti Trumpia ja hänen antamiaan lausuntoja.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Paul Ryan oli Trumpia terävästi arvostelleen Mitt Romneyn varapresidenttiehdokas.

Lue seuraavaksi