Cameron: EU:n jättäminen olisi taloudellista itsetuhoa

Toimittajat ja yleisö laittoivat pääministerin koville Sky Newsin kyselyohjelmassa.

Ulkomaat

Vain kolme viikkoa ennen maan EU-kansanäänestystä Britannian pääministeriä David Cameronia tentattiin mahdollisen Brexitin vaikutuksista maahanmuuttoon, turvallisuuteen ja talouteen. Cameron otti vastaan kysymyksiä toimittajilta ja yleisöltä Sky Newsin lähetyksessä.

Cameron sanoi konservatiivihallituksensa pyrkivän rajoittamaan maahanmuuton sataan tuhanteen vuodessa. Viime vuonna maahan tuli 330 000 siirtolaista, mutta vain puolet tuli muista EU-maista.

Pääministeri vaati, että Britannia hillitsee sosiaalietuuksia ja tekee myös muita toimia rajoittaakseen maahanmuuttoa, vaikka maa pysyisikin unionissa ja jäsenmaiden kansalaisilla on vapaa oikeus liikkua ja työskennellä haluamassaan maassa.

Sisämarkkiinoiden jättäminen vaikuttaisi talouteen

Cameron sanoi, että EU:n 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinoiden jättäminen vahingoittaisi maan taloutta ja uusien kauppasopimusten neuvotteleminen voisi kestää vuosikymmenen ajan. Puolet Britannian ulkomaankaupasta tulee EU-alueelta.

– Olen todella huolissani siitä, mitä voisi tapahtua jos lähdemme, hän sanoi.

Cameron myös kiisti liioitelleensa, kun hän viime kuussa väitti, että Brexit voisi lisätä eurooppalaisen sodan riskiä.

– Viime vuosisadalla mantereellamme oli valtavia kansojen välisiä verilöylyjä. Voimmeko olla niin varmoja, että olemme ratkaisseet kaikki Euroopan ongelmat ja jännitteet?

Toisaalta pääministeri sanoi, että EU:n kanssa tekemisissä oleminen myös turhauttaa.

– Joskus tämä organisaatio saa minut hulluksi. Mutta istunko siellä ajattelemassa, että Britannia suoriutuu paremmin, jos lähdemme? Olemmeko luovuttajia? Ehdottomasti emme.

Lähteet: AP