Euroopan tulvissa kymmenen kuolonuhria

Baijerissa on päästy hieman raivaamaan tulvien tuhoja, mutta Pariisissa pahimman ennustetaan olevan edessä perjantaina puolelta päivin. Orsayn ja Louvren museot varautuvat kantamaan taideaarteitaan turvaan kellarivarastoista.

Ulkomaat
Kaksi miestä ja nainen luutii mutaa lattialta kottikärryihin.
Saksalaisen Simbachin kaupungin asukkaat siivosivat tulvan tuomaa mutaa lukion lattialta torstaina. Peter Kneffel / EPA

Saksan tulvissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja Ranskassa yksi, ja monin paikoin säätiedotukset eivät lupaa helpotusta sateisiin ainakaan perjantain aikana.

Saksassa Simbachissa kuolonuhrien joukossa on kolme naista samasta perheestä – isoäiti, äiti ja tytär. Vesi nousi niin nopeasti, etteivät asukkaat ehtineet paeta, kertoo poliisi. Simbachin tulvan aiheuttamaa kaaosta pahentaa se, että tulvavesi tempaisi mukaansa sahan puuvaraston ja levitti sen teiden tukkeeksi.

Ranskassa lähellä Pariisia kuoli mies, joka oli ratsastamassa ja suistui tulvivaan jokeen. Osassa Keski-Ranskaa tulvat ovat pahimmat yli vuosisataan. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu.

Pariisin esikaupungeissa kuljetaan kumiveneillä

Pariisissa Seinejoki on noussut niin korkealle, että jokivarren museoissa Louvressa ja Orsayssa varaudutaan pahimpaan. Orsayssa aiotaan siirtää taideteokset yläkerroksiin, jos Seinen pinta nousee yli 5,5 metriä. Myös Louvre on huolissaan etenkin kellarikerroksessa sijaitsevista taidevarastoistaan.

Ilmakuva joesta, jonka vesi on vallannut rantakadun.
Uomastaan painunut Ahrjoki torstaina Dernaussa Keski-Saksassa.Thomas Frey / EPA

Toistaiseksi Seineon pysynyt uomassaan, mutta nousun ennustetaan jatkuvan ja olevan huipussaan perjantaina puolilta päivin.

Poliisi on nostanut tulvahälytystason Seinen varrella toiseksi korkeimmalle tasolle. Se tarkoittaa heidän ennakoivan, että tulvilla on selviä vaikutuksia jokivarren rakennuksiin. Pariisin esikaupunkien kaduilla on jo jouduttu turvautumaan kumiveneisiin.

Myös Belgiassa ja Hollannissa tulvii

Ranskan presidentti François Hollande aikoo julistaa tulva-alueille hätätilan ensi viikolla. Virallinen julistus mahdollistaa valtion avun tuhojen korjaamiseen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on niin ikään luvannut rahallista apua Saksan tulva-alueille. Baijerissa tulvat ovat hieman laskeneet ja tuhoja on voitu raivata, mutta sääennuste varoittaa uusista myrskyistä.

Belgiassa rankkasade on jatkunut jo neljä päivää ja tulva on laajentunut kohti itää. Vesi on nousussa muun muassa Limburgin seudulla.

Oman osansa rankoista sateista on saanut myös Hollanti. Boxmeerin ja Deurnen kaupungeissa kahlataan nyt nilkkaa myöten tulvavesissä.

Vesi nousi tällä viikolla kaduille myös paikoin Itävallassa, mutta on sittemmin laskenut.

Lähteet: AFP, AP