Uurainen on maakunnan vetovoimaisin

Uurainen on Keski-Suomen muuttovetovoimaisin kunta – ja se myös hyötyy muuttajistaan. Kuntaan houkuttelevat toimivat palvelut, maaseutumaisuus ja hyvä sijainti Jyväskylän kupeessa, uskoo kunnanjohtaja.

Uurainen
Nuoret ovat taiteilleet bussipysäkkiin väriä Uuraisten keskustassa.
Arvo Vuorela / Yle

Uurainen on Keski-Suomen vetovoimaisin kunta, kertoo Ylen tänään julkaisema selvitys.

Kuntaan muuttaa paljon nuoria perheitä ja työssäkäyviä, mikä selittää sen hyvää sijoitusta vertailussa. Valtakunnallisestikin Uurainen yltää parinkymmenen vetovoimaisimman joukkoon. Ensimmäistä kertaa kuntien vetovoimaa arvioitiin paitsi muuttoliikkeen, myös muuttajien rakenteen ja väestönkehityksen näkökulmasta.

Myös Muurame ja Laukaa yltävät listauksessa valtakunnalliseen 40. kärkeen.

Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama arvioi, että Uuraisille houkuttelevat toimivat peruspalvelut.

– Esimerkiksi perusopetus on hyvällä mallilla, meillä on satsattu sen fasiliteetteihin. Nytkin rakennetaan Hirvaskankaalle uutta koulua. Myöskin terveyspalvelut, vanhus- ja päivähoito ovat hyvällä mallilla, Valkama sanoo.

– Kokonaisuutena meillä on hyvä ja välitön ote asioihin, kunnan toimijoitakin on helppo lähestyä. Myös yhteisöllisyys korostuu Uuraisilla, Valkama luonnehtii.

Jyväskylä tarkastelun keskikastia

Maakunnan veturi, Jyväskylä jää vetovoimaisuusselvityksessä kuntien keskikastiin. Syynä on se, että vertailua tehtiin nyt ensimmäistä kertaa yhdistäen paitsi muuttoliikelukuja, myös muuttajien laadullista analyysia.

Jyväskylä saa kyllä määrällisesti runsaasti uusia asukkaita, mutta muuttajien rakenne ei välttämättä oli kunnalle kaikkein suotuisin –Jyväskylään muutetaan paljon muun muassa opintojen perässä.

Häntäpäähän vetovoimatilastossa jää Keski-Suomessa piskuinen Kyyjärvi. Se on vertailtujen 313 kunnan joukossa sijalla 304.

Katso oman kuntasi sijoitus Ylen jutusta tästä linkistä.