Hyppää sisältöön

Intian poliisi hääti 1,5 vuotta puistossa leireilleet vallankumousaktivistit - yli 20 kuoli ja satoja pidätettiin

Pohjoisintialaisessa Mathuran kaupungissa puiston vallanneet aktivistit ampuivat poliisin mukaan heitä kohti, minkä jälkeen poliisit vastasivat tuleen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mathurassa Intian pohjoisosassa yli 20 ihmistä on kuollut poliisin ja itseään vallankumouksellisiksi kutsuvan ryhmän jäsenten yhteenotoissa.

Ne puhkesivat, kun poliisi meni oikeuden määräyksellä häätämään noin 3 000 lahkoilaista puistosta, jossa nämä ovat pitäneet telttaleiriä 1,5 vuoden ajan.

Poliisin mukaan leiriltä kuitenkin ammuttiin heitä kohti ja kaksi poliisia kuoli. Poliisi vastasi tuleen, jolloin 13 aktivistia sai surmansa, poliisin edustaja Hari Ram Sharma kertoo uutistoimisto AFP:lle. Kymmeniä ihmisiä on haavoittunut.

Satoja aktivisteja pidätettiin. Alue on eristetty ja poliisin mukaan tilanne on jännittynyt mutta rauhallinen.

Mathura sijaitsee Uttar Pradeshin osavaltiossa.

Ryhmän johtaja vapaana

Swadhin Bharat Vidhik Satyagrah -niminen ryhmä on pitänyt yli sadan hehtaarin puistoaluetta hallussaan vuoden 2014 lopulta lähtien.

Ryhmä kuvaa itseään poliittisiksi ja yhteiskunnallisiksi vallankumouksellisiksi. Se vaatii muun muassa pääministerin ja presidentin virkojen lakkauttamista sekä bensan hinnan alentamista.

Ryhmän johtaja Ram Vraksha Yadah oli poliisin mukaan leirissä väkivaltaisuuksien puhjetessa, mutta on toistaiseksi onnistunut välttämään pidätyksen.

.
.