Ruokakaupat jakavat ylijäämäruoan mielellään hyväntekeväisyyteen

Etelä-Karjalan ruokakaupoista lähtee päivittäin ruokaa hyväntekeväisyyteen, jaettavaksi ruoka-apuna vähävaraisille. Kauppieiden mielestä toiminnasta on hyötyä myös kaupoille.

elintarvikekauppa
Ruoka-apua Luukkaan asemalla Lappeenrannassa
Yle/Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan ruokakaupat ovat jo pitkään lahjoittaneet ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen. Toiminta myös laajenee koko ajan.

Myymättä jäänyt, mutta edelleen syömiskelpoinen ruoka annetaan ruoka-apua antaville seurakunnille tai esimerkiksi työttömien yhdistyksille.

Kaupoissa kertyy paljon sellasita ruokaa, jota ei voi myydä, mutta joka on kuitenkin täysin syömäkelpoista.

– Tällaisia ovat esimerkiksi kahvi- tai jauhopaketit, joissa on pienikin repeämä tai ne ovat viimeisen myyntipäivänsä nähneet, mutta silti edelleen syötäviä, kertoo Lappeenrannan Citymarketin kauppias Reijo Tervo.

Useinhan viimeinen myyntipäivä ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää.

Kauppiaiden mielestä yhteistyö on sujunut hyvin ja se on myös molemminpuolinen hyöty.

– Aiemmin myymättä jääneet ruokapakkaukset piti tyhjentää biojäteastioihin, nyt sitä työtä ei juurikaan tarvitse tehdä, Tervo sanoo.

Kysyjiä on enemmän kuin kaupoilla on antaa myymättä jäänyttä ruokaa. Kaupoissa on tehty linjaus, että yksityisille ylijäämäruokaa ei anneta, vaan se jaetaan tarvitsijoille erilaisten kolmannen sektorin toimijoiden kautta.