1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luonnon superruoat valloittavat ruokapöytiä

Yrittäjä Mikael Riipinen: "Jos vain luonnontuotteiden keräilijöitä löytyy, ostajiakin löytyy."

luonto
Satu Palosaari kerää kuusenkerkkää Kuusamossa.
Ensio Karjalainen / Yle

Yhä useammat luonnontuotteet löytävät tiensä suomalaisen ruokapöytiin. Nokkonen, horsma ja jopa sammal ovat jalostumassa pikkuhiljaa niin sanotuiksi luonnon superfoodeiksi.

Kuusamolainen Riipisen Riistaherkut vastaanottaa tänä keväänä 800 kiloa kuusenkerkkää. Tähän saakka kuusenkerkän yritys on ostanut pääasiassa Kuusamon ulkopuolelta, lähinnä Keski-Suomesta, missä yritys valmistaa muun muassa kuusenkerkästä tehtyä teetä, siirappia ja hilloa.

Keräily kiinnostaa

Kuusamossa järjestettiin toukokuussa kuusenkerkän poimijakoulutus, johon osallistui 70 ihmistä. Poimijakoulutuksen ideoijana on alueen elinkeinojen kehittämisyhtiö Naturpolisin villiruoka-hanke, jonka yhtenä tavoitteena on tuotteistaa villiruokaa matkailun tukemiseksi.

Raaka-ainetta tuotteisiinsa Riipisen Riistaherkut saa siten oletettavasti tulevaisuudessa myös kotikonnuiltaan.

Yrittäjä Mikael Riipinen uskoo kuusenkerkän ja muidenkin luonnontuotteiden suosion vain kasvavan.

– Ne ovat kovassa nosteessa, kun puhumme koivusta, kuusenkerkästä ja jopa sammaleesta, Riipinen toteaa.

Mikael Riipinen, Riipisen Riistaherkut
Yrittäjä Mikael Riipinen sanoo, että luonnosta saatavien tuotteiden suosio kasvaa kovaa vauhtia.Ensio Karjalainen / Yle

– Jos vain luonnontuotteiden keräilijöitä löytyy, ostajiakin löytyy.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Riipisen Riistaherkun pihassa lastattiin varastoon ensimmäiset 20 kiloa paikallista kuusenkerkkää. Kerääjäringin toiminta on käynnistynyt.

Pakasteeseen pikkuannoksina

Kuusamolaisen Palosaaren poro- ja kalastustilan emäntä Satu Palosaari kehuu vuolaasti luonnosta saatavia tuotteita. Erityisesti kuusenkerkkä saa matkailuyrittäjältä kehut.

– Siitä löytyy ravintoarvoja aivan valtavasti. Kuusenkerkästä voi valmistaa ruokapöytään monenlaista, siirappeja muun muassa. Kerkällä on luonnon superfoodia parhaimmillaan, Palosaari ylistää.

Satu Palosaaren mukaan kuusenkerkkä on helppo käsitellä oksalta ruokapöytään.

– Itse teen niin, että kerättyäni kerkän huuhtelen sitä vähän ja pussitan pikku pusseihin, jotka pakastan. Pakaste on myöhemmin helppo käyttää pikku annoksina.

Kuusi ei kärsi keräämisestä

Palosaari rauhoittelee metsänomistajia, jotka epäilevät, että puun kasvuvaiheessa kerättävä kerkkä vaurioittaisi puuta.

– Kuusen kasvu ei kärsi kerkän keräämisestä. Ja kerkkäähän ei kerätä pienistä kuusista. Kerkkäkuusen pitää olla vähintään puolitoista metriä korkea.

– Kerkkä kerätään pelkästään alaoksilta, joten puu saa enemmän voimaa kasvaa ylöspäin. Eli kerkän keräys on vain hyväksi kuuselle, Satu Palosaari sanoo.

– Jos on hyviä kuusia ja kerkät sopivan kokoisia, voi yksi ihminen kerätä päivässä jopa kymmenen kiloa kerkkää, Palosaari laskee.

Kerkän uskotaan jopa lääkitsevän

Kuusenkerkät sisältävät hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kuusenkerkkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä ja esimerkiksi keuhkoputkentulehduksen hoitoon.

Perinnetiedon mukaan kuusenkerkkien pureskelun on uskottu vaikuttavan suun ja hampaiden hyvinvointiin sekä flunssaan.

Lue seuraavaksi