1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Karkottivatko selfiet metsäkauriin vasalta emon?

Metsäkauriin vasaan oli tarttunut ihmisen hajua, ja emo oli hylännyt sen. Nyt Paraisten Nauvosta huonokuntoisena löydetty vasa on Turun eläinhoitolan hoivassa. Siellä ympärivuorokautista hoitoa vaativia eläimiä riittää, muun muassa oravanpoikasia.

luonto
Emonsa hylkäämä metsäkauriin vasa
Turun eläinsuojeluyhdistys

Alkukesä tuo eläinhoitoloihin aina paljon eläinten poikasia. Tällä hetkellä Turun eläinhoitolassa hoidetaan monia pikkuisia. Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopralla ovat yötkin menneet valvoessa.

– Syötän pientä metsäkauriin vasaa ja oravanpoikasia kahden tunnin välein. Valoisana kesäyönä on helpompi pysyä pirteänä, mikä vähän helpottaa yöhoitajan hommaa, Leyser-Kopra sanoo.

Pikkuruinen metsäkauriin vasa on tuotu vauvalaan Paraisten Nauvosta. Ihan tarkkaan ei tiedetä, mitä oli tapahtunut, mutta jotain huhuja asiasta on kantautunut eläinhoitolan väelle.

Sen kanssa oli otettu kuvia tai jotain. Joka tapauksessa seurauksena oli, että siihen oli tarttunut liikaa ihmisen hajua ja emo oli sen sitten hylännyt.

Heidi Leyser-Kopra

– Jotkut työmiehet olivat ilmeisesti sitä kannelleet. Sen kanssa oli otettu kuvia tai jotain. Joka tapauksessa seurauksena oli, että siihen oli tarttunut liikaa ihmisen hajua ja emo oli sen sitten hylännyt, Leyser-Kopra kertoo.

Vasa oli piipittänyt metsässä kaksi päivää, kunnes ystävälliset mökkiläiset olivat soittaneet hoitolaan.

Leyser-Kopra kertoo, että onneksi vasa vaikuttaa varsin virkeältä.

– Se painaa vain noin 1,5 kiloa ja on suunnilleen aikuisen kengän kokoinen. Onneksi sen ruokahalu on hyvä, ja tavara tulee toisesta päästä ulos. Toisin sanoen suolistokin toimii! Leyser-Kopra iloitsee.

Pikkuruiset oravanpoikaset tarvitsevat hoitoa

Eläinhoitolassa ollaan jo tottuneita oravanpoikasten hoitajia. Nyt hoivaa hoitolassa saa liito-oravan poikanen, jonka emo oli kuollut. Poikasia tuli hoitolaan alunperin kaksi, mutta toinen ei selvinnyt rankasta elämänalusta.

Eläinhoitolan vauvalassa vankistuu liito-oravan kanssa yhdessä pikkuruinen oravanpoikanen, joka oli löytynyt kylmettyneenä Urheilupuistosta.

Heidi Leyser-Kopra kertoo, että moni osaa onneksi jo hyödyntää älypuhelinta, kun havaitsee jossain pienen eläimenpoikasen.

– Ihmiset ottavat ensin kuvan, jonka lähettävät meille. Sitten arvioidaan yhdessä, että miten jatketaan, hän kiittelee.

Oikealla toiminnalla pelastuu monen avuttoman eläimen henki.

Lue seuraavaksi